2024. április 23. - Béla

Gazprom nélkül fagyoskodhat Európa

Amerikai diplomaták szerint a Gazprom bukásra van ítélve, mert nem hatékony, és mélyen áthatotta a korrupció - az erről szóló diplomáciai jelentéseket a Wikileaks és a Der Spiegel című német hetilap publikálta.
2011. január 7. péntek 18:21 - HírExtra
John Beyerle, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete a 2009. június 10-én és július 10-én kelt táviratban az orosz óriáskonszernt "a szovjet gázipari minisztérium örökségének" nevezte, s megállapította, hogy a cég tévesen számított az energiahordozók európai exportjából származó jövedelem folyamatos növekedésére. "A Gazprom nem saját gazdasági, hanem politikai gazdái érdekében cselekszik" - jelentette a nagykövet.

Úgy vélte, hogy az európai szállítások 2008-ban érték el a csúcsot, és azt a teljesítményt a Gazprom belátható időn belül aligha tudja megismételni.

A BBC brit műsorszóró orosz honlapja szerint a diplomata Gazprom jövőjét illető következtetései nem mondanak ellent a független elemzők vélekedésének, és prognózisait lényegében alátámasztják az azóta történtek, például az, hogy Oroszország 2009-ben elvesztette első helyét a világ legnagyobb gázkitermelői között.

"A Gazprom az, amit el lehet várni egy állami monopóliumtól, amely hatalmas vagyonon ül: nem hatékony, a politikai célszerűség vezérli, és korrupt" - írta a diplomata. "Amennyiben olyan magatartást tanúsítana, mint egy versenyképes globális társaság, alighanem hamarabb megtalálná a további növekedéshez vezető utat. A Gazprom azonban nem versenyképes globális társaság, noha hatalmas gáztartalékokkal rendelkezik a világban. A Gazprom a régi szovjet gázipari minisztérium hagyatéka, és a mai napig gyakorlatilag ugyanúgy működik" - írta a nagykövet, s végül megállapította: "A Gazprom és az orosz vezetés szerencsétlenségére a 2008-ban elkönyvelt hatalmas bevétel és tiszta nyereség egyhamar nem ismétlődik meg".

Az amerikai diplomaták egyes forrásokból úgy értesültek, hogy sem a Gazprom, sem az orosz vezetés nem tudja, mi a teendő, de a nyilatkozók nevét a Wikileaks honlapon közölt anyagokban befeketítették.

Az egyik táviratban a nagykövet - híresztelésnek nevezve - közölt egy információt arról, hogy az orosz vezetésben két álláspont van a Gazprom jövőjét illetően: egyesek szükségesnek tartják a konszern fenntartását, mások feldarabolását javasolják, de legalábbis azt, hogy vegyék el tőle a vezetékhálózatot.

A nagykövet forrásai szerint kizárt, hogy a Gazprom exportmonopóliuma megszűnjön, a konszern elveszítse kivételezett helyzetét Oroszországban, vagy hogy az állam letegyen ellenőrzéséről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását