2024. május 3. - Tímea, Irma

Elkezdődött a romák pere

Felfegyverkezve, csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt indult az a büntetőeljárás, amelyben kilenc sajóbábonyi férfit vádolnak.
2011. január 5. szerda 15:46 - HírExtra
Az első, szerdai tárgyalási napon a vádirat ismertetése után a Miskolci Városi Bíróság egyenként hallgatta meg a vádlottakat. A büntetőügy előzménye 2009 november közepén történt, a feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájába öltözöttek és a roma lakosság között szabadultak el az indulatok. A vádirat szerint a Jobbik helyi szervezete lakossági fórumot tartott a városban, és a helyi roma közösség ezt provokációnak vette.

Emiatt csoportosulás alakult ki a rendezvény helyszínén, de különösebb atrocitás nem történt. Másnap viszont a rendezvény helyi szervezőit fenyegetés érte, erről tudomást szereztek Jobbik-szimpatizánsok, és spontán demonstrációt akartak tartani a településen, hogy megvédjék a szervezőket. Több kocsival érkeztek, majd megálltak Sajóbábony határában.

Az autósokat - akik kiszálltak a járművekből - igazoltatta a sajóbábonyi körzeti megbízott, ekkor vették észre, hogy a helyi romák közül egy 40-50 fős csoport közelített, vascsövekkel, karókkal és egyéb, sérülés okozására alkalmas eszközzel felfegyverkezve, "megdöglötök, magyarok!" kiáltásokkal.

A félszáz fős tömegből 10-15 ember kivált, és rátámadt az egyik gépkocsira. A vád szerint hárman alig tudtak bemenekülni a járműbe, mert a felfegyverkezett csoport ütni kezdte az autót. Beverték a lápmákat, a szélvédőt is, és egy balta a jobb oldali hátsó ülés fejtámlájába vágott. A támadókat a hátramaradt tömegből biztatták, illetve ők maguk is azt kiabálták: "meghaltok, gárdisták!".

Az elsőrendű vádlott nem tett vallomást, a Bodnár Sarolta vezette bírói tanács felolvasta korábbi vallomásait, amelyekben egyebek mellett az is elhangzott, hogy nála volt egy "kisfejsze", illetve nem nézte, hogy ülnek-e a kocsiban.

Az elsőrendű vádlott első vallomástételében nem nevezte meg társait, de a későbbi meghallgatások alkalmával már név szerint is említi őket. Úgy fogalmazott, hogy rokoni kapcsolat miatt nem akarta elmondani, kik voltak a támadók.

Hozzátette: csak azért vitték magukkal az eszközöket, hogy ráijesszenek a "gárdistákra". A vallomásában az is szerepelt, hogy az egyik társánál kard volt. Ezt először megerősítette, majd cáfolta, később ismét megerősítette nyilatkozataiban az elsőrendű vádlott férfi, hozzáfűzve, hogy magyarellenes kiabálások, fenyegetések nem hangzottak el, "húzzatok vissza, mocskos gárdisták!"-at kiabált a csoport.

A büntetőügy tárgyalása pénteken folytatódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását