2024. április 29. - Péter

Malév-befektető kerestetik - intenzív tárgyalások

Magas szintű és intenzív tárgyalásokat folytat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) olyan potenciális szakmai befektetőkkel, akiknek anyagi ereje lehetővé teszi a légitársaság hosszú távú stratégiájának végrehajtását.
2011. január 4. kedd 12:23 - HírExtra
A minisztérium arra reagálva erősítette ezt meg, hogy a Napi Gazdaság keddi számában azt írta, a Malév-részvények megvételéről tárgyal az Air Berlin legnagyobb részvényese, a török Esas Holding. A lap azt írta: a német-török vevőjelölt többségi részesedést vásárolna a magyar légitársaságban, de csak azután, hogy a magyar állam megvásárolja az orosz Vnyesekonombank öt százalékos pakettjét.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter egy múlt heti interjúban azt mondta, hogy a következő magyar-orosz találkozóra januárban, a pravoszláv karácsony után kerülhet sor.

A Napi Gazdaság úgy értesült, az év utolsó heteiben tárgyalások kezdődtek az Air Berlin-csoport és a kormány képviselői között.

Az NFM az MTI megkeresésére azt írta: a szaktárca az orosz féllel és a lehetséges partnerekkel folytatott megbeszélésekről azok lezárulta után ad tájékoztatást.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) szeptember 24-én jelentette be, hogy részben hitelek tőkévé alakításával, részben készpénzzel összesen 14,7 milliárd forinttal megemeli a légitársaság jegyzett tőkéjét.

Az MTI az állami tulajdonoshoz közelálló forrásból akkor úgy értesült, hogy a tőkeemelésben a kisebbségi tulajdonos, az AirBridge Zrt. nem vett részt. A hitelek tőkévé alakítása pedig a magyar állam kölcsöneit mérsékeli.

A Malév, a korábbi információk szerint több mint 102 millió euróval (jelenlegi árfolyamon 27,3 milliárd forint) tartozik a Vnyesekonombanknak. Az orosz állami tulajdonú bank nem csak közvetett tulajdonos az AirBridge Zrt.-ben lévő 49 százaléknyi részvénnyel, de a légitársaság fő finanszírozója is.

A 95 százalékban állami tulajdonban lévő Malév szeptember 24-én tartott rendkívüli közgyűlésén már döntöttek is az alaptőke felemelésről. A 14,7 milliárd forintból 9,4 milliárd forint adósságot, beleértve a kamatot is, tőkévé alakítanak, további 5,3 milliárd forintot pedig készpénzzel teljesítenek.

Akkor az MNV a társaság megfelelő likviditásának biztosítására további 5,7 milliárd forint hitelt is nyújtott a légitársaságnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását