2024. május 19. - Ivó, Milán

Wikileaks: Sarkozyt pénzelték?

Nicolas Sarkozy francia elnököt anyagilag támogatta Omar Bongo, Gabon egykori, 2009-ben elhunyt elnöke - legalábbis ez derül ki a WikiLeaks oknyomozó portál által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai sürgönyök egyikéből, amelyről a Mediapart francia internetes magazin számolt be csütörtökön.
2010. december 31. péntek 07:21 - HírExtra
A titkos távirat szerint a közép-afrikai állam több mint négy évtizeden át hatalmon lévő elnöke családjával együtt a közpénzekből összesen 36 millió eurónak megfelelő összeget különített el magáncélra, és ennek egy részét állítólag több franciaországi párt, valamint Sarkozy támogatására fordította.

A kameruni amerikai nagykövetség jelentésére - amelyben a közép-afrikai államok bankjának (BEAC) egyik meg nem nevezett informátorára hivatkoznak - a párizsi vezetés egyelőre nem reagált. Az köztudott, hogy Sarkozy szoros kapcsolatban állt Bongóval, és még a temetésére is elutazott. A francia államfő az elnöki hatalom örökösével, Bongo fiával szintén jó kapcsolatokat ápol.

A francia ellenzéki Szocialista Párt (PS) azonnal reagált a kiszivárogtatott információkra, és hangsúlyozta, hogy semmi köze a volt gaboni elnökhöz. "Az egyetlen név, amely az iratban szerepel, az a jobboldali táborhoz tartozik. Bár ezeknek az állításoknak a valóságtartalmát először még meg kell vizsgálni" - szögezte le az egyik pártszóvivő.

Egy 2007-ben nyilvánosságra hozott jelentés arról számolt be, hogy Omar Bongo és családja tulajdonában 40 franciaországi luxuslakás van.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását