2024. április 19. - Emma

Utaznak az arany könnycseppek

Az októberben véget ért 2010-es sanghaji világkiállítás cseh pavilonjának egyik legnagyobb látványosságaként csodált LacrimAu elnevezésű arany könnycseppből összesen hat másolat készül, amelyek a világ különböző országaiba kerülnek majd - mondta el a mű alkotója, Federico Diaz.
2010. december 21. kedd 10:02 - HírExtra
A művész tervei szerint a másolatok Londonba, Párizsba, Moszkvába, New Yorkba, Sanghajba és Tokióba kerülnek majd, ám a pontos helyszínekről egyelőre még folynak a tárgyalások. Az eredeti műalkotás Prágában marad - mondta Diaz.

A másolatok egyike csütörtökön érkezik meg Sanghajba. A könnycsepp árverését a CBN televíziós csatorna közvetíti majd. A Právo című cseh napilap beszámolója szerint a kikiáltási árat 30 millió cseh koronában (327 millió forint) határozták meg. Minden e fölött befolyt összeg egy kínai jótékonysági szervezethez kerül - számolt be a művész.

A 80 centiméter magas és fél méter széles óriás könnycseppet eredetileg a Cseh Nemzeti Banktól (CNB) kölcsönkapott egytonnányi színaranyból készítette volna el a művész, ám a bank nem támogatta az ötletet. Így az alkotás végül arannyal bevont alumíniumból készült el.

Az aranyból készült emberi könnycsepp az érzelmeket és az erőt, másrészt a háborút és a bánatot szimbolizálja. A világkiállítás során az alkotást egy üvegkockába helyezték, és csak egyesével lehetett a közelébe jutni.

A látogatónak egy olyan speciális érzékelőkkel felszerelt karosszékbe kellett beleülnie, amely észlelte a hatalmas könnycsepp nézése közben jelentkező reakciókat és érzelmeket. A különleges analízis után egy automata szerkezet különböző alapanyagok felhasználásával elkészítette a látogató egyénre szabott parfümjét.

Az alkotás különleges neve, a latin lacrimae, vagyis könny és az arany kémiai vegyjele, a szintén latin Au kifejezések összeolvadásából származik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását