2024. május 6. - Ivett, Frida

Az eladott menyasszony

Az első igazi cseh opera, Az eladott menyasszony hangzik el a Művészetek Palotája Hangversenyek fiataloknak című sorozatában vasárnap délelőtt és délután; Smetana operájának mulatságos figuráit a Zeneakadémia opera tanszakos hallgatói keltik életre a Fesz
2008. május 16. péntek 09:13 - Hírextra
Fenyő Gábor, a sorozat szerkesztője az MTI-nek nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy Kovalik Balázs nem csak rendezi a sorozat előadásait, de el is meséli az adott opera cselekményét a fiataloknak. Elhangzott már ilyen verzióban az Anyegin, a Carmen és A szerelmi bájital is a Müpában.
Bedrich Smetana Az eladott menyasszony című művét világszerte játsszák a rangos operaházak. A darab mulatságos figuráit ezúttal a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera tanszakos hallgatói keltik életre, akik már vizsgáztak is Az eladott menyasszonnyal.

Smetana (1824-1884) a cseh nemzeti opera egyik megteremtője, Az eladott menyasszonyt az első igazi hamisítatlan cseh operaként tartják számon. Zenéjében helyenként cseh táncok dallamát hallani, és az énekelt szólamokban is népi témák szólalnak meg.

A történet egy csehországi faluban játszódik, hőse Masenka és messziről jött szerelmese, Jenik. A lánynak egy régi szerződés értelmében a földbirtokos egyik fiával kellene egybekelnie, ám az idősebbik fiú régen eltűnt, az ifjabbikat pedig sikerül a házasságról lebeszélni. Közben azonban Jenik is lemond szerelméről, de csak azzal a feltétellel, ha a lány a földesúr fiához megy feleségül. Az "eladott menyasszony” története mégis szerencsésen végződik, mert Jenik nem más, mint a földesúr elveszettnek hitt idősebbik fia. Így a szerződést sem kell megszegni, és a szerelmesek is egymásra lelnek.

A Müpában vasárnap Masenkát Polyák Valéria, Jeniket Potyók Dániel, Kecált Cser Krisztián, Krusinát Szegedi Csaba énekli, Micha pedig Geiger Lajos lesz, de Balogh Timea, Rácz Rita és Kiss Tivadar is színpadra lép az előadásokban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását