2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Portugália is bajban

A Moody’s leminősítési felülvizsgálat alá vette az eddig elsőrendű osztályzatokkal rendelkező Portugáliát. A nemzetközi hitelminősítő az ország hosszútávú gazdasági bizonytalanságaival indokolta döntését.
2010. december 21. kedd 11:50 - gyakornok
A Moody’s Investors Service kedden, Londonban jelentette be Portugália felülvizsgálatát. A várható változások a állami kötvényadósság „A1”-es, illetve a rövid lejáratú kötelezettségek „Prime-1” besorolásáea vonatkozik. Várhatóan egy vagy két fokozatú visszaminősítésről lesz szó, ami azt jelenti, hogy Portugália továbbra is az elsőrendű adóbesorolási sávban maradna.

A vizsgálat elkezdésének indokai között a Moody’s kiemelte, hogy a portugál gazdasági aktivitás hosszabb távú bizonytalanságait a költségvetési megszorítások is növelik, továbbá porblémás kérdésnek tartják azt is, hogy Portugália képes lesz-e hozzáférni a tökepiacokhoz fenntartható árszintekhez.

A hitelminősítő kiemelte, hogy a vizsgálattól függetlenül Portugália fizetőképessége nem kérdéses, de a folyamatos aggodalmak, hogy a gazdaság hogyan fogja elviselni a költségvetési megszorításokat és a magánszektorbeli adósságleépítési folyamat hatásait azt eredményezik, hogy az ország gazdasága nem fér bele az „A1’ hosszú távú adóbesorolásba.

A piacok továbbra is nyitva állnak a portugál kormány előtt, amely azonban csak magas áron jut finanszírozáshoz, és ha ez tartósan így marad, az egy idő után már jelentősen emelheti az adósságszolgálat költségeit - áll a Moody's elemzésében.

A Moody’s aggodalmait erősíti az is, hogy az utóbbi évben Portugáliának nem sikerült csökkentenie az államháztartásbeli hiányait.

Forrás: MTI/Hirextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását