2024. május 2. - Zsigmond

Médiatörvény: nem lesz haladék a bírság kifizetésére?

Mégis azonnal fizetniük kellene a médiahatóság által jogsértés miatt megbírságolt médiumoknak, ha az Országgyűlés elfogadja az alkotmányügyi bizottságnak a médiatörvényhez hétfőn benyújtott zárószavazás előtti módosító indítványát.
2010. december 20. hétfő 17:04 - HírExtra
A módosító javaslat alapján a bíróság egyes esetekben nem függesztheti fel a keresettel megtámadott médiahatósági határozat végrehajtását. Ezen határozatok közé tartoznának a médiahatóság által jogsértés miatt kiszabott bírságokról szólók.

A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat ugyanis lehetőséget ad arra, hogy a jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiumokra kétszázmillió forintig, más médiaszolgáltatókra ötvenmillió forintig, országos napilapokra és internetes sajtótermékekre huszonötmillió forintig, hetilapokra és folyóiratokra tízmillió forintig terjedő bírságokat szabjon ki a médiahatóság, ha azok megsértették a médiatörvényt vagy a médiaalkotmányt.

A bizottsági javaslat indoklása azt mondja: a szinte automatikus bírósági felülvizsgálati kérelem miatt a szankciók visszatartó ereje - a csak évek múlva beálló fizetési kötelezettség miatt - jelentősen csökken. Így csak azon szankciók esetében indokolt fenntartani a végrehajtás felfüggesztésének lehetőségét, amelyek helyre nem állítható károkat, sérelmet okoznának a médiumoknak egy későbbi pernyertesség esetén. Ezek közé tartozna a médiaszolgáltatási jogosultság felfüggesztése és a médiaszolgáltatás törlése.

Ha a parlament elfogadja az alkotmányügyi bizottság zárószavazás előtti módosító javaslatát, azzal két kormánypárti képviselő múlt héten elfogadott indítványát változatja meg, és lényegében az eredeti előterjesztéshez tér vissza. A fideszes L. Simon László és a kereszténydemokrata Pálffy István javaslatának elfogadása lehetővé tette volna, hogy a médiumoknak a bírságot ne kelljen rögtön befizetniük, hanem kérhessék a bíróságtól a határozat végrehajtásának felfüggesztését. A hétfőn benyújtott zárószavazás előtti módosító javaslat ezt a lehetőséget számolná fel.

L. Simon László a javaslatát ismertetve sajtótájékoztatón korábban azt mondta: indítványukkal jogilag is megszüntetnék annak lehetőségét, hogy egy jelentős bírság előzetes befizetésével a kiadó munkája ellehetetlenüljön.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását