2024. május 2. - Zsigmond

Hogyan határozzák meg a bűnügyi hírek időtartamát?

Éves átlagban nem haladhatná meg a húsz százalékot a bűnügyi hírek időtartamának aránya a jelentős befolyásoló erejű médiumok hírműsoraiban - ezt tartalmazza az alkotmányügyi bizottságnak a médiatörvény tervezetéhez hétfőn benyújtott zárószavazás előtti módosító indítványa.
2010. december 20. hétfő 15:37 - HírExtra
Az előterjesztés Novák Előd és Pörzse Sándor jobbikos képviselők múlt héten elfogadott módosító javaslatát pontosítaná, kimondva, hogy a bűnügyi tematikájú tudósítások korlátozása nem vonatkozna minden egyes érintett hírműsorra, csupán azok éves átlagára.

A Ház egy héttel ezelőtt 298 igen szavazattal hagyta jóvá azt a jobbikos módosító indítványt, amely legfeljebb húsz százalékban maximálta a bűnügyi hírek lehetséges arányát az RTL Klub és a TV2 reggel hét óra és fél kilenc közötti, valamint este hat és kilenc óra között sugárzott hírműsoraiban, illetve a Neo FM és a Class FM reggeli hírösszefoglalóiban.

A hétfőn beterjesztett zárószavazás előtti módosító indítványt az alkotmányügyi bizottság azzal indokolta, hogy a korlátozás ne sértse aránytalan mértékben a szerkesztési szabadságot, ne lehetetlenítse el a megfelelő tájékoztatást. A bizottság javaslata ezért kimondaná, hogy a korlátozás csak a "demokratikus közvélemény tájékoztatását nem szolgáló" bűnügyi hírekre vonatkozna, éves átlagban.

Hétfőn egyébként Novák Előd is újabb javaslatot nyújtott be e tárgyban. A jobbikos politikus pontosítaná a bűnügyi hírek fogalmát, ugyanakkor a húsz százalékos kvótába a balesti tudósításokat is beleértené.

Ettől az aránytól az érintett médiumok csak "rendkívüli, különösen indokolt esetben" térhetnének el, és arról haladéktalanul tájékoztatniuk kellene a médiatanácsot.
Novák Előd azt is kezdeményezte, hogy a jelentős befolyásoló erejű televízióknak és rádióknak heti összesítésben legalább öt százaléknyi időtartamban a határon túli magyarság politikai, közéleti, kulturális vagy sporteseményeiről kelljen beszámolniuk a már említett időszakban sugárzott hírműsoraikban.

E javaslatokról, valamint további mintegy húsz zárószavazás előtti módosító indítványról még hétfőn dönt a parlament, majd sort kerít a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat zárószavazására is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását