2024. június 17. - Laura, Alida

Félidőhöz érkezett a Bundesliga

Váratlan jó szereplése nyomán néhány közép- vagy kiscsapatként elkönyvelt gárda az élbolyban várhatja a januári folytatást, míg több nagy nevű egyesület csak a tabella második felében szerénykedik 17 forduló után.
2010. december 20. hétfő 12:01 - HírExtra
Az első hét forduló meglepetéscsapata kétségkívül a Mainz 05 volt: a fiatal Thomas Tuchel edző csapata szellemes támadófutballal lepte meg a riválisokat. Holtby, Schürrle és Szalai Ádám ügyes kombinációival rendre szétzilálta az ellenfél védelmét, ami hetes győzelmi szériát eredményezett. A 22-szeres bajnok Bayern München otthonából is magabiztosan hozta el a három pontot a mainzi alakulat, ám a nyolcadik fordulóban elszenvedett első vereség megtörte a lendületét. Bár az éllovas pozíciót időközben át kellett adnia a Dortmundnak, a második helyezés így is a klubtörténet legeredményesebb őszi évadját jelenti: a Mainz 17 meccsből 11-et nyert meg, ebből hetet idegenben! A jövő évi nemzetközi szereplés szinte bizonyosnak tűnik a piros-fehér mezes gárda számára.

Roppant hervadt kezdés után decemberre visszanyerte régi formáját és ütőképességét a Bayern München, amely a vasárnapi záró fordulóban idegenben verte magabiztosan az új edzővel friss reményeket tápláló VfB Stuttgartot. Louis van Gaal együttese sokáig a tabella második felében tanyázott, az őszi sorozat végére azonban feljött az ötödik helyre. Hátránya a listavezető Dortmund mögött azonban tetemes (14 pont), ezért a klub illetékesei már hetek óta nem beszélnek a bajnoki cím megvédéséről. A cél a BL-indulást, illetve BL-selejtezőt jelentő második-harmadik hely egyikének a megszerzése.

A BVB Dortmund háza táján sem beszél senki a bajnoki tálról - ám alighanem csak babonából nem. Jürgen Klopp csikócsapata az első kanyarban hazai pályán elszenvedett vereség után magabiztos menetelésbe kezdett, amelynek eredményeként a nyolcadik forduló után megelőzte a hónapokon át az élen álló Mainzot. A fekete-sárgáknak a 17. fordulóban Frankfurtban elszenvedett vereséggel ugyan nem sikerült megjavítaniuk a Bayern őszi pontrekordját (44 pont 17 meccsből 2005-ben), ám mérlegük így is imponáló: 14 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség, 43 pont. A német és az európai kupaküzdelmektől már elbúcsúzott a csapat, így januártól minden erejét és figyelmét a Bundesligára összpontosíthatja, ami nem sok jót ígér a vetélytársaknak.

Szintén nagyon gyengén kezdte a bajnoki évadot a Schalke 04: drága külföldi sztárok (Raúl, Huntelaar) szerződtetése dacára a kék-fehér gárda hónapokon át csak vergődött. Ebből novemberben már annyira elegük lett a szurkolóknak, hogy az edző kirúgását követelték. Felix Magath azonban maradt - és decemberben fordult a lapjárás. A Schalke zsinórban nyert három mérkőzést, és feljött a tizedik helyre. Ez annyira megnövelte az edző derűlátását, hogy a 17. forduló után már a nemzetközi szereplésre jogosító első öt hely egyikének a megszerzését tűzte ki célul. A jelenleg ötödik Bayern mögött mindössze hét pont a gelsenkircheni klub hátránya, amely nem tűnik ledolgozhatatlannak - főleg, ha Huntelaar és társai nem szeptemberi, hanem decemberi formában játszanak majd a tavaszi sorozatban.

Sem a bajnokságban, sem a nemzetközi kupában nem tud hírnevéhez méltóan szerepelni a Werder Bremen. A kikötőváros együttese dicstelenül búcsúzott a Bajnokok Ligájától (hat meccsen szerzett öt ponttal utolsó lett az A csoportban), és a bajnokságban is csak árnyéka korábbi önmagának. A Werder az őszi kanyar után a 14. helyen áll, és mindössze négy pont az előnye az osztályozót jelentő 16. helyen álló Kölnnel szemben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását