2024. május 20. - Bernát, Felícia

Kolontáron emelkedett a légszennyezetség

Kolontáron az egészségügyi határértéket meghaladó légszennyezettséget mértek a polgármesteri hivatalnál elhelyezett automata mérőrendszer adatai szerint, de a következő napokban várhatóan csökken a porterhelés - mondta Nagy Attila, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség laborvezetője.
2010. december 16. csütörtök 19:59 - HírExtra
A porterhelés egyedül Kolontár területén nőtt, az erős szél a bontási területről a falu felé fújja a megszáradt vörösiszapot. Száraz, hideg időben locsolással már nem tudnak védekezni a por ellen - mondta a veszprémi laboratórium vezetője. Hozzátette: a légszennyezettségről adatokat a mintavételtől számított 48 órát követően kapnak, ez a mai, a riasztási értéket meghaladó eredmény is két nappal ezelőtti.

A levegő porterheltsége a mérőrendszer adatai szerint 131,6 mikrogramm légköbméterenként, ez meghaladjaa riasztási küszöbértéket . A vonatkozó rendelet szerint az egészségügyi határérték légköbméterenként 50 mikrogramm.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a katasztrófával érintett területen és annak meghatározott körzetében összesen 12 helyszínen folyamatosan méri a légszennyezettséget. A levegő terhelése Devecser és Somlóvásárhely területén alacsony, a felügyelőség tájékoztatása szerint a somlóvásárhelyi iskolánál légköbméterenként 13,6 mikrogrammos, az ajkai kórháznál 11,2 mikrogrammos, a devecseri polgármesteri hivatalnál pedig 15,8 mikrogrammos értékeket mértek.

A Magyar Alumíniumtermelő Zrt. (Mal)Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja október 4-én szakadt át, a katasztrófa következtében mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, amely három települést - Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyt - öntött el.
A szerencsétlenség következtében tízen vesztették életüket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását