2024. április 24. - György

Molnár Oszkár: tavasz óta nem csináltak semmit a gáttal

A Bódva ismét megpróbálja övéit. A folyó mentén folyamatosan védekeznek. Molnár Oszkárral, Edelény polgármesterével beszélgettünk.
2010. december 15. szerda 11:49 - Forján-Vass Máté
Jelenleg mi a helyzet Edelényben?

Harmadfok a Tiszán
Bár az észak-magyarországi folyók jelentős része már apad, a Tiszán most érkező árhullám miatt harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Tiszacsermely és Tiszakeszi közötti szakaszon; másodfok van érvényben Zemplénagárd és Tiszacsermely, illetve Tiszakeszi és Sarud között - közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője.
Jelenleg árad a Bódva, kilépett a medréből, folyamatosan védekezünk. Sajnos az előrejelzések szerint elhúzódó áradásra van kilátás, lassú lesz az apadás. Jelenleg készültség van a városban, illetve a Bódvához legközelebb eső utcákban kell szivattyúzni a vizet.

A gát védett oldalán pedig buzgárok keletkeztek, azon a helyen, ahol a tavaszi áradások levitték a gátkoronát. Ezeken a helyeken homokzsákokkal védekezünk.

A tavasz óta nem sikerült megerősíteni a töltéseket?

Nem, ott a gát olyan állapotban van, ahogy a tavaszi áradások hagyták. Jelenleg a homokzsákok tartják a gátat, de sajnos már eléggé átáztak azok is, így veszélyes a helyzet.



Mit várnak, mikorra vonul le az árvíz?

Sajnos hosszú levonulásra kell számítanunk, nem tudom megmondani, hogy mikorra vonul le az árhullám. A homokzsákok is rossz állapotban vannak, félő, hogy kimossa őket az ár.

A főprobléma, hogy a Bódva már jelentéktelen csapadékmennyiségtől kilépett a medréből. A szlovák és a magyar vízgyűjtő területeken 20 mm csapadék esett, és ez alapjában nem indokolt ekkora áradást. Az a baj, hogy rendkívül telített a talaj a környéken, emiatt ilyen magas a Bódva is.

A legkisebb mennyiségű csapadéktól is félünk, mert komoly gondot okozhat a víz. De ez  leginkább a tavaszi hóolvadás kapcsán lesz majd riasztó a számunkra.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását