2024. május 3. - Tímea, Irma

Aki már nálunk sem férne bele...

Nehéz elhinni, hogy Olaszország tőlünk nyugatra van, legfeljebb földrajzilag. Az olasz alsó- és felsőház ismét megadta a bizalmat Berlusconinak.
2010. december 15. szerda 12:52 - Forján-Vass Máté
A rejtélyes első millió

Fininvest
1978-ban megalapította első médiacégét, amely 1983-ig öt év alatt 113 milliárd lírát (1997-es árfolyamon számolva 260 millió eurót) hozott. Az alaptőke forrása még mindig ismeretlen, a különböző holdingok bonyolult rendszere szinte kibogozhatatlan, habár több ügyészi vizsgálat is zajlott a cégcsoport körül. A Berlusconi-féle ügyletekben érintve volt például a Banca Rasini, amely később gyanús kapcsolatba került maffia-körökkel is.
Silvio Berlusconi hatalmát a Fininvest alapozta meg. Az nem ismert, honnét származik az alaptőke. Berlusconi olyan tulajdonhányadot és befolyást szerzett az olasz médiában cégével, amivel komoly hatalomra tett szert.

Berlusconi szépen haladt előre, mígnem egyszer csak több kompromisszum árán egy rövidke évig már gyakorolhatta is a miniszterelnöki hatalmat (1994-1995).

Megszokni és megtartani

Berlusconi másodszorra már tovább maradt, mint egy év. 2001 és 2006 között ismét több párt koalíciójával szerezte meg a hatalmat. Ekkor már jobban beleszokott az uralkodásba. 2006 előtt nem sokkal úgy módosított a választási törvényt, hogy hatalmát megtartsa, a több szavazatot szerző ellenzék ellen. Bár a választásokon elbukott, az alsóházban koalíciója többségbe került.

Az első komoly támadások éppen a választási rendszer átalakítása miatt érték, ellenfelei hataloméhesnek minősítették. Többször is adócsalással és visszaélésekkel vádolták.

Repül a… repül a… Milánói Dóm

Berlusconi 2008-ban szerezte vissza hatalmát harmadszor. Előde, Romano Prodi sem nélkülözte a botrányokat. Azonban a jobboldali vezér a „legrosszabbkor” került hatalomra, a gazdasági válság elérte Európát, amit nem tudott hatékonyan kezelni.

Amikor az ember sorsa nehézre fordul, már a botrányokat is nehezen viseli, Berlusconi pedig szolgáltatott ezekből bőven. Leginkább az verte ki a biztosítékot, hogy megalapozott pletykák szerint fiatalkorú lányokkal „volt együtt”.

Az sem volt egyszerű, amikor valaki arról kérdezte, hogyan védi meg magát az ellene felhozott vádaktól, annyit válaszolt: szép vagyok, okos vagyok, nem lesz semmi gond.

A választások előtt egészen érdekes dolog történt. A Milánói Dóm makettjével fejbe vágta egy állítólagos elmebeteg. Berlusconi két fogát vesztette, és eltörött az orra. Az ellenfelei azonban arra gyanakodtak, hogy ez csak megrendezett színjáték volt ez az egész. Érdekes módón a miniszterelnök miután berakták a kocsijába visszament a nép közé, mutogatva állítólagos sérülését.

Az érinthetetlen

A miniszterelnök, megújítva hatalmát, egészen sajátos törvényeket vezetett be. Érezvén, hogy szorul a hurok, saját magát kiemeltette a törvény kezei közül, mint egy. Ami még inkább vicces, hogy ehhez asszisztált mindkét tisztelt ház. Igaz, most megszavazták a bizalmat is a kormánynak, és annak az embernek, aki úgy menekül a törvény elől, hogy azt saját magára írja.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását