2022. május 21. - Konstantin

Az EU bírálja Izraelt

Az Európai Unió szerdán sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Izrael nem hajlandó befagyasztani ciszjordániai építkezéseit, s leszögezte, hogy továbbra is törvénytelennek tekinti a zsidó telepek bővítését, amely "szembemegy" a térségbeli békeerőfeszítésekkel.
2010. december 8. szerda 14:34 - HírExtra
"Sajnálattal állapítjuk meg, hogy az izraelieknek nem állt módjában elfogadni a moratórium meghosszabbítását, ahogy azt az Európai Unió, az Egyesült Államok és a közel-keleti kvartett követelte" - hangsúlyozza Brüsszelben közzétett nyilatkozatában Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője, Maja Kocijancic.

"Álláspontunk a telepek bővítésével kapcsolatban világos: mindez a nemzetközi jog értelmében törvénytelen, és akadályát képezi a békének" - teszi hozzá Kocijancic. A szóvivő egyúttal az izraeli-palesztin konfliktus megoldása szempontjából sürgetőnek nevezi, hogy sikerüljön előrelépést elérni a független palesztin állam megteremtése felé.

Az Egyesült Államok előző nap közölte: felhagyott azzal a hasztalan próbálkozásával, hogy rávegye Izraelt a ciszjordániai zsidó telepeken zajló építkezések befagyasztására, és ezentúl a konfliktus "központi problémáira" koncentrál. Philip Crowley külügyi szóvivő szerint Washington arra a következtetetésre jutott, hogy ezzel nem teremthetőek meg a feltételek az izraeli-palesztin keretmegállapodás megkötéséhez. Crowley hozzátette: a jövő héten Washingtonba várják a palesztin és az izraeli tárgyalókat, hogy a megvitassák velük az új megközelítést.

Nevük elhallgatását kérő tisztviselők közölték, hogy a kudarc nyomán Washington a közvetett tárgyalások indítványozását fontolgatja, s a következő hetekben arról próbálják meggyőzni a feleket, hogy amerikai közvetítéssel a konfliktus alapkérdéseire - a palesztin menekültek visszatérésének jogára, a határok kijelölésére és Kelet-Jeruzsálem státusára - összpontosítsanak.

Palesztin részről Mahmúd Abbász elnök szerdán a tárgyalások válságba jutásáról beszélt, s az Európai Uniónak a békefolyamatban való szerepvállalását kérte a békefolyamat újraindítása érdekében.

Az izraeli-palesztin tárgyalásokban kialakult patthelyzet téma lesz az EU-tagállamok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli értekezletén is. Az uniós tagállamok jeruzsálemi képviseleteinek vezetői egy kedden ismertté vált közös jelentésükben úgy értékelték, Izraelnek a kelet-jeruzsálemi telepépítésekkel kapcsolatos politikája "súlyos veszélybe sodorja" a két állam létére alapozott, tartós izraeli-palesztin megbékélést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását