2024. április 26. - Ervin

LMP: indoklás nélkül ne bocsáthassanak el senkit

Az LMP szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy már a közigazgatásban is indoklás nélkül bocsáthassanak el munkavállalókat - írta az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében Szilágyi Péter.
2010. december 7. kedd 14:03 - HírExtra
A képviselő úgy látja, hogy ez több tízezer köztisztviselőt érint, és ezentúl, ha valakit "politikailag vállalhatatlannak tart a település vezetése", szakmai munkájától függetlenül, a korábbinál jóval alacsonyabb költséggel el tudja küldeni őt.

A politikus kitér arra is, hogy a törvény indoklásában a benyújtók – Tarlós István, Kósa Lajos és Kovács Zoltán – úgy fogalmaznak, hogy így lehetőség nyílik a "minőségi szakembergárda kialakítására". Szavai szerint az LMP azonban attól tart, hogy így egy "narancsos gárdát" alakítanak ki, akik pedig nem értenek egyet a "narancsuralmi rendszerrel", azokat indokolás nélkül, rövid felmentési idővel is ki lehet rúgni.

Szilágyi Péter emlékeztet arra, hogy az államigazgatásban már lehetőség van az indoklás nélküli elbocsátásra egy június 21-én elfogadott törvény értelmében. Közölte, hogy ezzel élt is a kormány, amikor augusztus elején Salamon Gábort, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatóját, Sándor Istvánt, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóját és Márkus Ferencet, az Őrségi Nemzeti Park igazgatóját mentették fel "politikai alapon", indoklás nélkül.

A képviselő azt írja, hogy ezek alapján joggal tarthatnak attól, ez a törvény újabb fegyver lesz a többségében fideszes önkormányzatok kezében, hogy saját kádereiket ültessék a nekik nem tetsző köztisztviselők helyére.

A kormánytisztviselőkről szóló törvényjavaslatot Sólyom László akkori köztársasági elnök aggályosnak tartotta, és visszaküldte megfontolásra a parlamentnek, remélik, Schmitt Pál is hasonlóan cselekszik majd írta az LMP-s képviselő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását