2024. május 3. - Tímea, Irma

A felelős gondolkodás segíthet a szegényeken

A felelős politikai vezetői magatartás az egyik fontos összetevője annak, hogy a fejlődő országok szembe tudjanak nézni problémáikkal, és ki tudjanak jutni a szegénység szorításából - hangoztatta José Manuel Durao Barroso.
2010. december 6. hétfő 16:58 - HírExtra
Az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben beszélt erről egy csúcsszintű tanácskozáson. A portugál politikus szerint a fejlett országok kötelesek segíteni az elmaradottabb államokat, de utóbbiakban kell biztosítani a megfelelő politikai kormányzást ahhoz, hogy a segítség célba jusson, és a szegénység legyőzhető legyen. Barroso a politikai instabilitást a szegénység egyik fontos okozójának minősítette.

Példaként hozta fel a legutóbbi elefántcsontparti választásokat arra, hogy a vesztesek nem fogadják el a demokratikus szavazás eredményét, és így instabilitást teremtenek. "Ilyen helyzetek a múltban is túlságosan sokszor történtek" - tette hozzá.

A tanácskozás egy másik szónoka, Yves Leterme belga ügyvezető miniszterelnök Barrosóhoz csatlakozva arra mutatott rá, hogy a szegénység több, mint pusztán a pénzeszközök hiánya. Mint mondta, a figyelmet a gazdasághoz közvetlenül nem is kötődő olyan területekre is ki kell terjeszteni, mint az oktatás.

Felszólalt a konferencián Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főigazgatója is, aki arra helyezte a hangsúlyt, hogy a világ gazdasági növekedésének fokozódása előrelépést jelenthet a szegénység elleni harcban is. Hozzátette, hogy néhány fejlődő országban még a válság alatt is javult a helyzet, köszönhetően a növekvő fogyasztásnak, a külső segítségnek és a külső adósság könnyítésének.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását