2024. május 6. - Ivett, Frida

Obama támogatja a reformokat

Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint szerda este közölte: tudatában van annak, hogy az amerikaiak szkeptikusan fogadják az egészségügy átfogó reformját, de az ország gazdaságának talpraállása függ a csomagtól, amelynek a költsége 10 év alatt várhatóan 1 billió dollárt tesz majd ki.
2009. július 23. csütörtök 08:28 - HírExtra
Népszerűségének csökkenése és a republikánusok támadása közepette Obama sajtóértekezletet hívott össze, hogy hangsúlyozza: a változásokra a biztosítással nem rendelkező több tízmillió amerikai és az Egyesült Államok pénzügyi stabilitása érdekében van szükség. "Nem várhatunk tovább" - hangsúlyozta az elnök a televízióban közvetített sajtótértekezleten.

"Olyan reformot fogadunk el, amely csökkenti a kiadásokat, szabad választást és olyan egészségbiztosítást kínál, amelyre minden amerikai számíthat. S ezt még az idén megtesszük" - mondta az elnök. Obama ismételten bírálta a jelenlegi biztosítási rendszert, amelyben 47 millió amerikainak nincsen egészségbiztosítása, és amelynek kiadásai az elmúlt tíz évben megduplázódtak.

Az elnök bírálta a biztosítótársaságokat is, amelyek "rekord profitra tesznek szert, miközben nőnek a biztosítási díjak". Obama megjegyezte: az amerikaiak sokkal többet költenek az egészségügyre, mint más országok állampolgárai, mégsem egészségesebbek. Az egészségügyi reform, Obama legfontosabb kampányígérete nemcsak a republikánusok heves ellenállásába ütközik, de ellenzik a konzervatívabb demokraták is a várható kiadások miatt, amikor a szövetségi költségvetés hiánya meghaladja az 1000 milliárd dollárt.

Obama azt szeretné, hogy az állami egészségbiztosítási rendszer bevezetését magában foglaló és minden amerikai számára elérhető ellátást biztosító egészségügyi reformot a kongresszus még augusztusban, a nyári szünet előtt elfogadja. Az egészségügyi reform körüli vita kikezdheti az elnök népszerűségét, amely a legújabb felmérések szerint a májusi végi-június elejei 64 százalékról mostanra 55 százalékra esett vissza. Az amerikaiak mintegy 50 százaléka támogatja, 43 százaléka viszont elutasítja az egészségügyi reformot. Az elnök hangsúlyozta: az ország jó irányba halad. Féléves elnöksége eredményeként említette a nagyszabású gazdasági ösztönző csomagtervet, amellyel sikerült visszahúzni a gazdaságot a szakadék széléről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását