2024. május 19. - Ivó, Milán

Gurmai: az EB megfeledkezett a nőkről?

Esélyegyenlőséggel foglalkozó szakemberként és nőként egyaránt csalódást keltőnek tartja Gurmai Zita MSZP-s európai parlamenti képviselő az Európai Bizottság 2011-es munkaprogramját, mondván, abban teljesen megfeledkeztek a nőkről.
2010. november 25. csütörtök 20:58 - HírExtra
A képviselő nyilatkozata szerint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az EP strasbourgi plenáris ülésén ismertette a biztosok testületének jövő évi prioritásait, amelyek öt fő csoportba sorolhatóak: a válság következményeinek enyhítése és Európa szociális piacgazdaságának megerősítése, a munkahelyteremtés ösztönzése, polgárközpontú program megvalósítása, Európa súlyának érvényesítése a globális viszonylatokban, valamint az uniós szakpolitikákban rejlő lehetőségek kihasználása.

Az EP nőjogi bizottságának tagjaként azonban Gurmai Zita csalódottan állapította meg, hogy az öt fő prioritás mellett már nem jutott hely a nemek közötti esélyegyenlőségnek.

"Nagyon alaposan át kellett néznem a dokumentumot, hogy egyáltalán említést találjak a nőkről, végül egyetlen egyre bukkantam - arra is csak a függelékben" - közölte. Bírálta az uniós végrehajtó testületet amiatt is, hogy márciusban közzétett nőjogi chartája "jogi kötelező erő nélküli politikai nyilatkozatként nem képes garantálni az európai nők helyzetének javítását".

Gurmai Zita szerint ajánlások és más, nem kötelező dokumentumok helyett az Európai Uniónak olyan jogi aktusokat kell elfogadnia, amelyek betartását számon lehet kérni a tagállamokon. "Ha a pénzügyi előírásokat megszegő tagállamok szankcionálhatóak, akkor az esélyegyenlőséget elhanyagoló országok miért nem?" - tette fel a kérdést.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását