2024. május 16. - Mózes, Botond

A gyomorégés elleni gyógyszert árt a babának?

Nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy növelnék az újszülötteket veszélyeztető születési rendellenességek kialakulásának kockázatát a kismamák által a terhesség ideje alatt szedett gyomorégés gátló gyógyszerek - állítják a dán szakemberek.
2010. november 25. csütörtök 16:40 - HírExtra
A kutatók szerint elhanyagolhatóan kicsi a valószínűsége annak, hogy a gyomorsav termelést szabályozó, úgynevezett protonpumpa gátló gyógyszerek(PPI) veszélyeztetnék a magzat fejlődését, ám mivel a terhes nők nagyjából két százaléka használja ezeket a gyógyszereket, ezért kiemelten fontos, hogy megnyugtató adatokkal szolgáljanak a lehetséges mellékhatásokról.

"Ez a témában született eddigi legátfogóbb és legalaposabb kutatás, amely megerősíti, hogy a PPI gyógyszerek nem növelik a születési rendellenességek kialakulásának kockázatát a terhesség ideje alatt, még a betegségek többségének szempontjából legkritikusabbnak számító első trimeszter során sem" - írta egy e-mailben a Reuters hírügynökségnek Allen A. Mitchell, a Bostoni Egyetem munkatársa, aki a New England Journal of Medicine (NEJM) című szakfolyóiratban írt cikket a dán szakemberek tanulmányáról, amely a Dánia Orvosi Kutatási Tanács és a Lundbeck Alapítvány támogatásával készült.

A kutatás azonban nem volt eléggé kiterjedt ahhoz, hogy az egyes gyógyszerek és a különböző születési rendellenességek, mint például az ajakhasadék, vagy a szívbetegségek kialakulása közötti kapcsolatot vizsgálja - tette hozzá Mitchell.

Nemzeti adatbázisokra támaszkodva a szakemberek nagyjából 841 ezer, 1996 és 2008 közötti születést vizsgáltak meg, és egészen egyéves korukig követték figyelemmel a csecsemők fejlődését. A kismamák közül körülbelül ötezren szedtek gyomorégés gátló gyógyszereket az első trimeszter végétől kezdve egészen a szülés előtti egy hónapig.

A PPI szereket szedő kismamák babáinak 3,4 százalékánál alakult ki komolyabb születési rendellenesség, míg a "gyógyszermentesen" fejlődő csecsemők 2,6 százalékánál.

A szembetűnő eltérés mellett azonban a vizsgálat váratlanul arra is rávilágított, hogy kizárólag azoknál a kismamáknál volt magasabb a születési rendellenesség kialakulásának kockázata, akik a teherbe esés előtt és nem az utána lévő időszakban szedtek gyomorégés gátló gyógyszereket. Ennek okai egyelőre még nem tisztázottak, de lehetséges, hogy az a betegség befolyásolta a születési rendellenesség kialakulásának kockázatát, amellyel a kismamákat kezelték.

"Ezek az eredmények megerősítik, hogy a PPI gyógyszerek, különösen az omeprazole hatóanyagú, nyugodtan és viszonylag biztonsággal használhatóak az első trimeszter ideje alatt" - erősítették meg a szakemberek.

A szakemberek azonban azt javasolják a kismamáknak, hogy mindenképpen konzultáljanak az orvosukkal, mielőtt bármilyen gyomorégés-gátló szedésébe kezdenének.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását