2024. június 2. - Kármen, Anita

Legfőbb ügyész: még nem mondták el, hogy kik a jelöltek

Nem hangzottak el nevek a legfőbb ügyész személyét illetően - mondta Balsai István, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerdán azután, hogy Schmitt Pál államfőnél járt a Sándor-palotában.
2010. november 24. szerda 11:29 - HírExtra
Szavai szerint az államfő minden párt véleményét meghallgatja a legfőbb ügyész jelölésével kapcsolatban, Schmitt Pál szeretné megismerni a frakciók véleményét a kérdésről, azonban - mint mondta - nevek nem hangzottak el a találkozón.

Rámutatott: az államfő dolga, hogy kit jelöl.

Az alkotmányügyi bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy megváltoztak a legfőbb ügyész megválasztásával kapcsolatos szabályok; csak ügyészt lehet jelölni, akit kétharmados többséggel kell majd megválasztania az Országgyűlésnek.

Hangsúlyozta, a köztársasági elnöknek a házelnök felé kell majd megtennie javaslatát a legfőbb ügyész személyére.

Balsai István kitért arra is, hogy ha kézhez kapja, majd értékeli az államfőnek az alkotmány-előkészítő eseti bizottsághoz szerdán eljuttatott, a készülő új alkotmányhoz írt javaslatait.

Lázár János hétfői sajtótájékoztatóján közölte: azt javasolja Schmitt Pál köztársasági elnöknek, hogy minél hamarabb, legkésőbb november végén nevezze meg jelöltjét a legfőbb ügyész személyére. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette, reméli, december 6-án dönthet az Országgyűlés a legfőbb ügyészről.

Kovács Tamás legfőbb ügyész mandátuma 70. életévének betöltésével, 2010. december 13-án jár le.

Schmitt Pál köztársasági elnökké választásakor azt mondta, csapatembernek tartja magát, ezért fontos neki, hogy szót értsen a miniszterelnökkel, az összes közjogi méltóssággal, a kormánytagokkal, a parlamenti pártokkal, a történelmi egyházakkal és civil szervezetekkel.

Mint fogalmazott, a köztársasági elnököt a független közjogi tisztségekre való jelöléskor a kollektív bölcsesség, vagyis a parlamenti pártokkal való előzetes egyeztetés segítheti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását