2024. április 29. - Péter

Iszlámista kötődésű terroristákat fogtak?

Terroristagyanús személyeket vettek őrizetbe Belgiumban, Németországban és Hollandiában - jelentette be kedden a belga főügyészség.
2010. november 23. kedd 17:58 - HírExtra
Az őrizetbe vettek belga, holland, marokkói, illetve orosz állampolgárságúak. Összesen tíz emberről van szó, valamennyien iszlámista kötődésűek. Egy részük a gyanú szerint belgiumi merényletet készített elő egy szélsőséges iszlám terrorszervezet megbízásából, a többiek pedig állítólag egy csecsen terrorszervezet számára toboroztak "harcosokat". Az állítólagos belga terrorcélpontot az ügyészség nem nevezte meg. A belgiumi őrizetbe vételekre Antwerpenben került sor, a legtöbb gyanúsított ugyanis ott lakott.

A belga ügyészségi bejelentés szerint az előző év végén megkezdődött nyomozás eredményeként már korábban is voltak őrizetbe vételek Spanyolországban, Marokkóban, illetve Szaúd-Arábiában. A most őrizetbe vetteket még kedden vizsgálóbíró elé állítják, aki dönt arról, hogy indokolt-e az előzetes letartóztatás elrendelése.

A belgiumi merényletre állítólag az Anszár al-Mudzsáhedín nevű szervezet adott utasítást, a militáns csecsen szervezet pedig a hírek szerint a Kaukázusi Emírség nevű csoport, amely az észak-kaukázusi Csecsenföldön, Dagesztánban és Ingusföldön tevékenykedik Doku Umarov csecsen lázadó vezér irányítása alatt.

A belgiumi őrizetbe vételekre Antwerpenben került sor, a legtöbb gyanúsított ugyanis ott lakott. Brüsszelben azt jelentették be, hogy Antwerpenben hét, a hollandiai Amszterdamban két, a németországi Aachenben egy személy kezén kattant a bilincs. A hollandok viszont később három amszterdami őrizetbe vételről számoltak be. Eszerint Belgium kéri a 25, 26, illetve 28 éves, Amszterdamban őrizetbe vett fiatalember kiadatását, és a kérelemről napokon belül döntenek.

A belga ügyészségi bejelentés szerint az előző év végén megkezdődött nyomozás eredményeként már korábban is voltak őrizetbe vételek Spanyolországban, Marokkóban, illetve Szaúd-Arábiában.

Németországban az elmúlt napokban többször esett szó megnövekedett terrorveszélyről - robbantásos merénylet előkészületeiről -, de német belügyi közlés szerint a mostani őrizetbe vételek ezzel nincsenek összefüggésben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását