2024. május 6. - Ivett, Frida

A televíziózás úttörője által aláírt könyv kalapács alatt

A televíziós műsorszórás egyik úttörője, John Logie Baird aláírásával ellátott könyvadományt kapott az Oxfam brit segélyszervezetegy edinburghi jótékonysági üzlete, a kötetet decemberben elárverezik.
2010. november 21. vasárnap 13:14 - HírExtra
 Az 1926-ban megjelent Televízió című könyv a televíziózás korai történetéről szóló első kiadvány. Eladási ára a remények szerint akár az ezer fontot (326 ezer forint) is elérheti a Bonhams aukciósház november 23-ára kitűzött árverésén - olvasható a BBC brit közszolgálati médium internetes oldalán (www.bbc.co.uk).

    A könyv a televízió feltaláláshoz vezető első lépéseket foglalja össze egészen 1926-ig bezárólag, majd Logie Baird munkásságának és találmányainak magyarázatával végződik. A német származású Paul Nipkow 1884-ben dolgozta ki a képfelbontás elvét, amelynek lényege, hogy a képet sorokra, azon belül képpontokra bontotta. A felbontást és az összerakást pedig a róla elnevezett Nipkow-tárcsa segítségével végezte. A későbbi fejlesztésekhez nagy szükség volt az 1897-ben Braun által kifejlesztett katódsugárcsőre is.

    Baird a Nipkow-tárcsára alapozta az 1923-ban szabadalmaztatott mechanikus televízióját. A skót feltaláló 1925-ben a londoni Selfridges-áruházban mutatta be a nagyközönségnek az első, már mozgó tárgyakat mutató televíziós képet, amely egy harmincsoros, mechanikus letapogatású (egy képet fénypontokká alakító) rendszer volt. A brit BBC 1929-ben ezzel a technikával kezdte meg a kísérleti tv-adások sugárzását.

    Egyelőre nem tudni, hogy miként került Baird kézjegye a könyvbe, de a szakértők szerint ez lehetett a feltaláló saját példánya. "Az egyik önkéntesünk talált rá a könyvre, és amikor megpillantottam a benne lévő aláírást, ellenőriznem kellett, hogy nem űz-e tréfát velem a saját szemem" - emlékezett vissza Andy Crosby, az üzlet vezetője. "Először azt hittük, hogy csak a szokásos jelölés van benne, de amikor elvittük a Bonhamsbe, ott azt mondták, hogy ez nagy valószínűséggel Baird sajátja volt. Tehát egy igen nagylelkű adományról van szó. Nem tudom, hogy aki nekünk adta, tudott-e a benne lévő aláírásról, de mi minden esetre nagyon hálásak vagyunk érte" - mondta.

    Baird a Glasgow-i Egyetem villamosmérnöki szakán végezte a tanulmányait. Az 1920-as évek sikerei után 1927-ben jött létre a Baird Televison Development Company, majd 1928-ban sikerült megvalósítania az első transzatlanti - London és New York közötti - képátvitelt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását