2024. április 28. - Valéria

Megvalósul az egységes EU eszménye ?

Segíti az EU-t az egységesedésben a belső felzárkóztatási politika.
2010. november 10. szerda 17:29 - HírExtra
Segíti az Európai Uniót az egységesedés útján a belső felzárkóztatási (kohéziós) politika - derül ki az Európai Bizottság szerdán közzétett jelentéséből. Az összegzés szerint a gazdasági, szociális és területi kohéziós politika "nagymértékben hozzájárult a növekedéshez és jóléthez, valamint a kiegyensúlyozott fejlődés ösztönzéséhez az unión belül".

A jelentés azonban arra is rámutat, hogy "az elmúlt években végbement jelentős gazdasági és társadalmi változások következtében új kihívásokkal kell szembenézni", ezért "a jövőbeli beruházásokat szorosan hozzá kell igazítani az Európa 2020 növekedési és foglalkoztatási stratégia célkitűzéseihez".

Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi összetartozásért felelős biztos egyebek között azt hangoztatta, hogy a kohéziós politikának döntő szerepe volt a nemzetközi gazdasági válság kezelésében. A magyar biztos hozzátette: különösen az Európai Szociális Alap (ESZA) segített a válság munkavállalókat és kisvállalkozásokat sújtó hatásait enyhíteni. Úgy vélte, "minden korábbinál nagyobb szükség van arra, hogy az ESZA-t egy valódi európai foglalkoztatási kezdeményezés szolgálatába állítsuk, amely segíti az embereket, hogy gyorsan találjanak állást".

Andor László sajtótájékoztatón méltatta a mikrofinanszírozás, illetve a hátrányos helyzetű emberek vállalkozásainak, valamint foglalkoztatásának támogatását célzó mikrohitelezés rendszerét. Egy erről szóló konferencián felszólalva azt is hangoztatta, hogy az erre kidolgozott uniós lehetőségeknek különösen a társadalmi bevonásban, a vállalkozói szellem javításában és a nemzetközi gazdasági válság hatékonyabb kezelésében van fontos szerepük.

A jelentés az eddiginél szigorúbb feltételek, valamint ösztönzők bevezetését javasolja "a kohéziós politikai célokra szánt alapok hatékony felhasználásának biztosítása és a politika eredményeire fordított nagyobb figyelem érdekében".

Azt is megállapította, hogy a régiókat továbbra is nagy gazdasági egyenlőtlenségek jellemzik.

A jelentés számadatokat közöl a felzárkóztatási politika eredményeiről. Eszerint 2000 és 2006 között az unió által finanszírozott befektetések körülbelül 1,4 millió új munkahely létrehozásához járultak hozzá, évente körülbelül 2 millió, képzésekben részt vett polgárt segítettek munkához, korszerűsítették a közlekedési vonalakat több ezer kilométer út és vasút építése vagy felújítása által, továbbá "milliók életszínvonalát emelték az ivóvíz minőségének és a szennyvízkezelésnek az EU-szabványokhoz való felzárkóztatása révén".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását