2024. május 3. - Tímea, Irma

Delfinpusztulás Írország partjainál

Harminchárom partra vetődött gömbölyűfejű delfin pusztult el Írország partjainál.
2010. november 9. kedd 10:12 - HírExtra
A kisodródott és elpusztult állatokra az írországi Donegal megyében lévő Burtonport mellett, Ruthland sziget közelében találtak rá. A környezetvédők igyekeznek kideríteni, hogy mi okozta a delfinek pusztulását. Nem zárható ki, hogy esetleg a közelben tartózkodó brit hadihajók hanglokátorai zavarták meg az állatokat, és irányították őket a szárazföld irányába.

A szakemberek véleménye szerint az állatok valószínűleg ugyanannak a delfincsordának voltak a tagjai, amelyet még október végén észleltek a Skócia nyugati partjai mentén található Belső-Hebridák környékén. Simon Berrow bálna- és delfinkutató azt mondta, hogy mostani volt Írország történetének egyik legnagyobb tömeges delfinpusztulása.

"Harminc vagy negyven gömbölyűfejű delfint láttunk a múlt héten a Belső-Hebridáknál. Úgy tűnt, hogy kisodródnak a partra... Nagyon rosszak voltak az időjárási viszonyok, és azóta nem is láttuk őket többé" - közölte a BBC-vel, hozzátéve, hogy a Brit Királyi Haditengerészet néhány hajója éppen a közelben tartózkodott.

Sokan vélik úgy, hogy a legkorszerűbb lokátorok képesek megzavarni a cetfélék tájékozódási képességét - jegyezte meg a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában (www.telegraph.co.uk).

A haditengerészet szóvivőjének elmondása szerint azonban a delfinek észlelésekor a legközelebbi hajó 93 kilométerre volt a jelzett körzettől, ilyen távolságból pedig kizárt, hogy a szonár bármilyen mértékben befolyásolná az állatok navigációs képességeit.

Egy, a környezetvédők nyomására született bírósági döntés értelmében az amerikai haditengerészet 2007 és 2009 között nem használhatott középfrekvenciájú lokátorokat a gyakorlatozások során, hogy ne okozzanak kárt a területen élő tengeri emlősöknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását