2022. augusztus 19. - Huba

Sikerrel állították meg az Alzheimer-kórt egereknél

Sikerrel állították meg egereknél injekció révén az Alzheimer-kórt a németországi Göttingen egyetemi kutatói.
2010. november 5. péntek 20:11 - HírExtra
Az oltásban újfajta antitesttel próbálkoztak a kutatók, a kísérleti eredmények az embereknél is helytállóak - mondta pénteken Thomas Bayer, a német, holland és finn tudósok vezetője. Szerinte a terápia e formáját legkésőbb két év múlva elkezdhetik tesztelni embereken is. A kutatók a Journal of Biological Chemistry című tudományos folyóiratban számoltak be eredményeikről.

A kezelésben az az újdonság, hogy az antitest nem az agy Alzheimer-kór miatt kialakult fehérje-lerakódásait (plakkokat) célozza, sokkal inkább az agy egy különleges molekulastruktúráját, amely a piroglutamát-abéta nevű fehérjét termeli. A tudósok ezt a proteint tartják a "gonosztevőnek".

Mint azt korábbi tanulmányok révén ismertté vált, a fehérjeplakkokat igen nehéz szétroncsolni, az eljárás ráadásul komoly mellékhatásokkal jár - mutatott rá Bayer. A legjobb békén hagyni a toxikus lerakódásokat, és veszélyesként tekinteni rájuk, hogy ne szabaduljon fel méreganyag - magyarázta.
Ehelyett sokkal ésszerűbb a káros fehérje további termelődésével felvenni a harcot, és éppen ez az a terület, ahol az újonnan fejlesztett antitestek kifejthetik hatásukat.

"Ezzel a passzív kezeléssel valószínűleg nem érhetünk el gyógyulást, de kutatási eredményeink azt mutatják, hogy az ellenanyag feltartóztatja az Alzheimer-kór előretörését" - hangsúlyozta Bayer.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását