2022. augusztus 9. - Emőd

Nyugaton nem kell Csontváry

yugat-Európa nem érdeklődik a Magyarországon rendkívül sokra tartott Csontváry Kosztka Tivadar művészete iránt, ezért képeit keleti országokkal szeretnék megismertetni - írta pénteken az Új Dunántúli Napló.
2010. november 5. péntek 10:43 - HírExtra
Sárkány József, a Janus Pannonius Múzeum Képzőművészeti Osztályának vezetője a lapnak adott interjújában elmondta: korábban több próbálkozásuk is volt, hogy Csontváryt nyugaton "bevezessék", de az angol és francia galériák elutasítóak voltak. Mindig az volt a válasz, hogy nem értik, a magyarok mit szeretnek rajta, miért tartják nagyra.

A művészettörténész szerint a nyugati szakma Csontváryt a XX. század tízes éveihez képest idejétmúltnak tartja, akkor ugyanis már Cézanne és a szimbolisták jelentették a modern irányzatot, és lejárt az a naivra hajló stílus, melyet a magyar festő képviselt.

A másik magyarázat, hogy Csontváry képei nincsenek benn a műkereskedelemben, festményeinek nincs kialakult piaci értéke, ami valamilyen formában mégiscsak minősíthetné őt.

Az isztambuli Pera Múzeumban berendezett tárlaton azonban a szakemberek és a látogatók nagyon lelkesen fogadták Csontváry képeit. Az intézmény igazgatója a művek kicsomagolását követően a nyugati muzeológusok állításának ellenkezőjét mondta, vagyis azt, hogy érti, miért tartják a magyarok nagy művésznek.

Elképzelhető, hogy a kiváló kapcsolatokkal rendelkező Pera Múzeum "kiajánlja" Csontváryt a partnereinek, így a neves magyar művész alkotásai eljuthatnak Jeruzsálembe, Tel-Avivba, esetleg az Egyesült Államokba is - olvasható a baranyai napilapban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását