2024. április 25. - Márk

11 százalékos távhődíj-emelkedés Tatabányán

A távfűtés árának 11 százalékos emeléséről döntött csütörtökön Tatabánya közgyűlése, a díjemelés egy átlagos lakás esetében havonta 1.500 és 2.000 forint közötti összeggel növeli a távfűtéssel kapcsolatos kiadásokat.
2010. október 28. csütörtök 15:16 - HírExtra
"A nyár elején a Tatabányai Erőmű hőáremelési kezdeményezése miatt a városi távhőszolgáltató eredetileg 40 százalékos emelésre tett javaslatot, amit több hónapos tárgyalás eredményeként sikerült a mostani 11 százalékra csökkenteni" - mondta az ülésen a város polgármestere.

Schmidt Csaba (Fidesz) rámutatott arra, hogy az erőmű megvásárlásával, valamint az áfacsökkentés és a folyamatos egyeztetés révén a tatabányai távfűtés díja még a mostani korrekció után is alacsonyabb, mint amennyi 2009 január elején volt.

A város önkormányzata és az ELMIB Zrt. ez év februárjában 3,6 milliárd forintért vásárolta meg a fűtőerőművet a Magyar Villamos Művek Zrt.-től. Az önkormányzat számára stratégiai kérdés volt a távfűtés feletti felügyelet megszerzése, ugyanis a településen 22.000 távfűtött lakás van. Télen a fűtésszámlából 11 százalék marad a városi tulajdonú Komtávhőnél, 82 százalék a fűtőerőműhöz kerül, 7 százalékot a vízmű kap meg.

Az önkormányzat az idén fűtéskorszerűsítési alapot hozott létre, amellyel öt-nyolc éven belül mérhetővé és szabályozhatóvá válik a település távfűtött házainak energiafelhasználása.

Egy átlagos lakásban 30 ezer forint körüli összeget kell fizetni a beruházásért, mely költségelosztók és a hőmérsékletet érzékelő radiátorszelepek felszereléséből áll. Ezzel a módszerrel többéves tapasztalatok alapján átlagosan 25-35 százalékkal csökkenthető a távhőszámla, minden más beavatkozás nélkül.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását