2024. április 25. - Márk

Franciaország: haldoklik a sztrájk?

Egyre többen vették fel a munkát Franciaországban kedden a nyugdíjreform miatt két hete tartó sztrájk után. Az utcai tiltakozások azonban folytatódtak.
2010. október 26. kedd 18:18 - HírExtra
A belügyminisztérium tájékoztatása szerint Franciaország 12 olajfinomítójából ötben már újraindult a termelés, s a benzinellátás is fokozatosan kezd helyreállni. A Francia Olajipari Unió arról számolt be, hogy a benzinkutak 20-25 százalékában vannak még ellátási gondok. Közben a hulladékgyűjtők is a munkabeszüntetés felfüggesztéséről döntöttek.

Bár kedden a diákok vonultak utcára, csütörtökön pedig újabb országos tiltakozónap lesz a nyugdíjreform ellen, kormánytagok "fordulatként", illetve "az élet normál menetébe való fokozatos visszatérésként" értékelték a szakszervezetek döntését a sztrájkok felfüggesztéséről.

A még mindig sztrájkoló hét olajtelepen egyre kisebb a tiltakozó tömeg, amit a sztrájkolók a francia tömegtájékoztatási eszközökben a hideggel és a tiltakozási hullám kifáradásával magyaráztak.

Közben a hulladékgyűjtők is a munkabeszüntetés felfüggesztéséről döntöttek. Két hét sztrájk után Marseille belvárosa külvárosi szegénynegyedekre emlékeztetett: a 10 ezer tonnányi szemétben elszaporodtak a patkányok, ami kritikussá tette a közegészségügyi helyzetet. A tűzoltóság úgy tudja, hogy a helyiek az elmúlt napokban legalább nyolcszáz alkalommal felgyújtották a megtelt kukák körül felhalmozódott hulladékhegyeket.

A közlekedési viszonyok is jelentősen javultak : a vasutasoknak már csak 12 százaléka sztrájkol. Párizsból vidékre a vonatoknak kilencven százaléka, más útvonalakon pedig hatvan százaléka közlekedik.

Kedden több egyetemen is tiltakozó nagygyűléseket tartottak a diákok, de az országszerte meghirdetett felvonulásokon csak néhány százan vettek részt. A szakszervezetek azt remélik, hogy a csütörtökön hetedik alkalommal meghirdetett országos tiltakozónapon viszont ismét milliókat tudnak majd utcára vinni.

Az ellenzéki szocialisták közben bejelentették, hogy az alkotmánytanácshoz fordulnak a nyugdíjreform miatt, ezért az államfőnek - aki a konfliktus miatt népszerűsége mélypontjára jutott - várhatóan november közepéig kell várnia a törvény kihirdetésével, amely mandátuma eddigi legsúlyosabb belpolitikai válságát okozta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását