2024. április 25. - Márk
A szakértők között is vitát váltott ki a tervezett egykulcsos, tizenhat százalékos adórendszer. Katona Tamás volt szocialista államtitkár segített a HírExtrának a felmerült kérdések megválaszolásában.
2010. október 20. szerda 06:37 - Bagics Bence
Hogyan vélekedik a tervezett tizenhat százalékos egykulcsos adórendszerről?

Szolidaritás a szegényekkel...
"...nem tartható az az állapot, hogy a több millió forintot kereső tőkés, ugyanannyi közterhet vállaljon, mint akinek nap mint nap száraz kenyér és víz kerül az asztalára..."
Ez a tizenhat százalék valójában 20,4 százalék. Ez a tisztán lineáris rendszer azt jelenti: a legmagasabb keresetűek is ugyanannyiban járulnak hozzá a közterhekhez, mint a minimálbéren élők, nem véletlen, hogy sehol nincs Európában tisztán ilyen típusú rendszer. Eszerint háromszáz milliárdot  ad az aktív keresők öt százalékának, ami irreális és igazságtalan.

Miből lehet pótolni az ebből keletkező hiányt?

Egyrészt megsarcolják az alacsony keresetűeket, hiszen az adójóváírást csökkentik húsz százalékkal, tehát minden minimálbéren élő kétezerötszáz forinttal járul hozzá a magas keresetűek adócsökkenéséhez, de ez az összeg négyezerötszáz forintra is rúghat az adósávok függvényében.

Összességében a kétszázezer forint alatt keresők sokkal rosszabbul, kétszáz és háromszázezer forint között kicsit járnak rosszabbul, és akik négyszázezer fölött keresnek, azok kifejezetten jól járnak.

Ez jogilag ugyanolyan, mintha azt mondanák az embereknek, válság van, mindenki fizessen be egy központi bankszámlára százezer forintot.

Európa más országaiban milyen hasonló típusú adórendszer létezik?

Nincs ilyen egyáltalán. Franciaországban ötkulcsos adórendszer van, ahol kiterjedt családi adózás működik. Nem véletlen, az unión belüli más országoknál a második vagy a harmadik kulcs negyven százalékos, ez jelenti a társadalmi szolidaritást.

Nem lehetséges, hogy mindenki a keresetétől, életkörülményeitől függetlenül ugyanannyival járuljon hozzá az állam kiadásaihoz. Háttéralkukat is sejtet ez a lépés. A kormány látszólag nekiment a multinacionális cégeknek, miközben hatalmas támogatást ad a cégek vezetőinek.

Mindig a Szlovákia adórendszerével szokott példálózni a kormány. Az is végeredményben kétkulcsos adórendszer, hiszen van egy olyan sáv ahol az adó nulla százalék.

Mi a véleménye a magánnyugdíjpéntárakat sújtó sarcról?

Az Orbán-kormány nem titkolt szándéka szétverni a magánnyugdíjpénztári hálózatot. Az indoklások között szerepel: ezt a Horn-kormány találta ki, illetve hiányolják az állam szerepét, ebből a szférából.

Láthatóan Orbán Viktor egy olyan államkapitalizmust akar, amilyen Európában sehol sincs, és ahol ő dönt a legfőbb ügyész személyétől kezdve, a nyugdíjpénztári tag jövő évi járandóságáig bezárólag.

Abszolút szembe megy az Európai Unió normarendszerével, mind a nyugdíjpolitikát, mind pedig a telekommunikációt illetően. Olyan bizalmatlan hangulatot teremtenek az országban, amivel azt akarják elérni, az állampolgárok önként lépjenek át az állami nyugdíjszférába.

Orbán Viktor megnézte a horoszkópját, ami azt mondta, húsz év múlva már nem ő lesz a miniszterelnök, ezért most a húsz évvel későbbi költségvetés rovására hoz intézkedéseket.

Mennyire legitim a visszamenőleges adókivetés?

Szerintem ez abszolút alkotmányellenes, csak formailag felel meg a jogállamiságnak. Nonszensz, hogy egy ilyen törvényt hetvenkét óra alatt át tud tanulmányozni valaki, azután pedig egy nap alatt megszavazza azt.

A kormánynak minden téren vannak efféle skrupulusai, csak nem ők, hanem mi ütjük be a fejünket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását