2024. május 20. - Bernát, Felícia

Fejlesztik a győri Káptalandombot

Megkezdődött a győri Káptalandomb fejlesztése, amelynek keretében eddig nem látogatható szakrális és történelmi értékek tárulnak fel, a domb lábánál pedig a kortárs képzőművészet számára alakítanak ki bemutatóhelyet.
2010. október 16. szombat 14:28 - HírExtra
A fejlesztés során látogathatóvá teszik a Káptalandomb egyik díszét, a Püspökvár tornyát, ahonnan a város körpanorámájában gyönyörködhetnek majd a látogatók. A torony termeiben a püspökség és a Püspökvár történetét bemutató kiállítás nyílik. A bazilikában is bővülnek a látnivalók, a székesegyház építéstörténetét, valamint a vérrel könnyező Szűzanya-kegykép kultuszát bemutató kiállítások számára két termet nyitnak meg a közönség előtt - mondta korábban Pápai Lajos megyés püspök.

Egyháztörténeti kiállítás nyílik a Káptalandomb egyik műemléképületében, udvarán turistapihenőt alakítanak ki, a szomszédos épületben pedig információs központ fogadja majd a vendégeket.

A domb lábánál lévő műemléképületet a Múzeumház Nonprofit Kft. újítja fel, és a rekonstrukciót követően a tervek szerint Lebó Ferenc éremművész alkotásaiból állandó kiállítást rendeznek, illetve fórumot teremtenek a kortárs képzőművészet népszerűsítésére is.

A projekt keretében rekonstruálják a lébényi román kori monostortemplom díszes homlokzatát, felújítják kődíszeit, tetőzetét pedig átépítik. A lébényi Szent Jakab Plébániatemplom Magyarország egyik legjelentősebb középkori emléke és a vallási turizmus egyik fontos állomása is egyben, mivel ott ér véget a magyarországi Szent Jakab-út. A templom közelében található régi barokk plébániaépületet turisztikai fogadó épületté alakítják, ez a templom történetét bemutató kiállításnak ad otthont, s egyben pihenőhelyül szolgál a zarándokoknak.

A turisztikai vonzerő növelését szolgáló teljes beruházás 2012. tavaszára készül el. A projektre 668 millió forintot költ a Győri Egyházmegye és a Múzeumház Nonprofit Kft. konzorciuma. A programot 560 millió forinttal támogatja az Európai Unió és a magyar állam a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását