2024. április 19. - Emma

Orbán: további lépések kellenek a hiánycél eléréséhez

Magyarország további lépésekre készül a következő napokban annak érdekében, hogy tartani tudja az idei 3,8 százalékos költségvetési hiánycélt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Pécsen.
2010. október 12. kedd 13:17 - HírExtra
A kormányfő a tervezett intézkedésekre nem tért ki az Európai Bizottság elnökével, José Manuel Barrosóval folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón.

Az Európai Unió jövő évi magyar elnökségére utalva azonban úgy fogalmazott: e tisztség komoly felelősséget jelent, és "kínosan nevetséges volna, ha az elnökséget adó ország nem volna képes tartani az unióban általános gazdálkodási szabályokat".

Orbán Viktor azt mondta: "Mi nem vagyunk ilyen kellemetlen alakok. Ezért mi tartani fogjuk a vállalt kötelezettségeket, beleértve az ez évre vállalt 3,8 százalékos költségvetés hiányt". Kitért rá, hogy a magyar gazdaság az idén stagnált, de jövőre még a legóvatosabb intézmények - mint például az Európai Unió is - úgy látják, lesz Magyarországon gazdasági növekedés, ezért jó esély van rá, hogy jövőre az EU-ban elvárt 3 százalékos hiányt is tartani tudja az ország.

Magyarország azon kevés ország közé fog tartozni, amely a következő évben ezt a hiánycélt tartja, méghozzá úgy, hogy "a költségvetési gazdálkodás ésszerűsége nem öli meg, hanem gerjeszteni fogja a növekedést" - mondta.

Hangsúlyozta: a magyar kormány szándéka megfogadni José Manuel Barrosónak a rektorkonferencián elhangzott szavait, miszerint fenntartható növekedésre van szükség. A magyar növekedés azonban nemcsak fenntartható lesz, hanem munkahelyteremtésen alapuló - jegyezte meg.

José Manuel Barroso rendkívül eredményesnek nevezte megbeszélését Orbán Viktorral, mint mondta, az EU jövő évi magyar elnökségi feladatai mellett áttekintették Magyarország gazdaságának helyzetét.

A politikus azt mondta, megnyugtatók a hiánycél tartásával kapcsolatos magyar törekvések, tervek. "Biztosak vagyunk abban, hogy Magyarország képes lesz megtenni a fiskális konszolidációhoz, illetve a különböző reformokhoz szükséges lépéseket, amelyeket már előirányoztak" - jelentette ki. Hozzáfűzte, hogy az ország Orbán Viktor vezetésével ezeket sikerre viszi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását