2024. április 20. - Tivadar

Letették esküjüket a médiahatóság tagjai

Letette esküjét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) médiatanácsának négy tagja és elnöke kedden a Parlamentben.
2010. október 12. kedd 13:33 - HírExtra
Az esküokmányokat Kövér László házelnök jelenlétében Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és egyben a médiatanács elnöke, Auer János, Kollarik Tamás, Koltay András és Vass Ágnes testületi tagok írták alá.

Kövér László rövid köszöntőjében hangsúlyozta: az első médiatörvény új korszakot nyitott, de mindvégig sok vita övezte a kereskedelmi médiumok működését. A politikai pártok a pártatlanságot, az egyensúlyt kérték rajtuk számon.

A kereskedelmi rádiózás és televíziózás hozott veszélyes jelenségeket is, a médiatörvény ezek kiküszöbölésére hozta létre az Országos Rádió és Televízió Testületet - mondta Kövér László, kiemelve: e testület jogutódjába nyertek kinevezést a médiatanács tagjai.

"Sok minden fölött eljárt az idő, a 21. század kihívásainak megfelelően alakítjuk át az intézményrendszert is" - mutatott rá a házelnök, hozzátéve: "az emberek ehhez az átalakításhoz adtak széleskörű felhatalmazást az Országgyűlésnek."

Kövér László kiemelte: a tanács tagjai a médiafogyasztók jogait és érdekeit képviselik. Azt mondta, a sajtószabadság, a véleményszabadság jelenti egyfelől azt, hogy az újságírók a valóságot a maguk eszközeivel feltárják, másfelől a közösség jogát arra, hogy korlátok nélkül információkhoz jussanak, így megalapozva döntéseiket. Ennek az eszköze a médiatestület - jelentette ki a házelnök.

A médiatanács hivatalosan hétfőn jött létre, miután az Országgyűlés 259 igen szavazattal, 89 nem ellenében megválasztotta a testület tagjait és elnökét. Költségvetését az Országgyűlés hagyja jóvá, a tanács tagjait kilenc évre választották meg. A médiatanács minden tagját a Fidesz jelölte az e célra létrehozott eseti bizottság ülésén.

Az Országgyűlés által július 22-én elfogadott, a médiát és a hírközlést szabályozó törvénymódosítás kimondja: a testület elnökének és tagjainak rendelkezniük kell legalább három év műsorterjesztéssel vagy médiaszolgáltatással, vagy a média hatósági felügyeletével, vagy az elektronikus hírközléssel, vagy a hírközlési hatósági felügyelettel összefüggő közgazdasági, társadalomtudományi, jogi, műszaki vagy vezetői illetve igazgatási gyakorlattal.

A testület négy tagja jogász, Auer János telekommunikációs cégek jogtanácsosa, Kollarik Tamás jelenleg a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Koltay András egyetemi adjunktusként dolgozik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán, Vass Ágnes ügyvédi irodát vezet, területe többek között a médiajog.

A testület már kedden megtartja első ülését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását