2021. február 26. - Edina

Ultramodern múzeum kelti életre a középkori Krakkó városát

A legújabb technológiákkal felszerelt föld alatti múzeum nyitotta meg kapuit Krakkóban, hogy különleges leletek és műtárgyak között kalauzolja végig a látogatókat Dél-Lengyelország festői szépségű városának középkori történelmén.
2010. október 9. szombat 13:18 - HírExtra
A minap megnyílt múzeum négy méterrel a krakkói Főtér alatt húzódik. A négyezer négyzetméteren elterülő épület bemutatótermeiben 2005 és 2007 között felfedezett leletek sorakoznak egymás mellett, amelyek különleges betekintést engednek Krakkó városi és építészeti fejlődésébe, még az 1257. évi hivatalos megalapítását megelőző korszakba is.
"Ez a múzeum egyedülálló. A 21. század technológiai újításinak segítségével eleveníti fel Krakkó legősibb és alig ismert történelmét" - mondta büszkén Jacek Majchrowski, a város polgármestere.

A tárlaton a város eredeti, fával szegélyezett macskaköves útjaink darabjai, egy öreg híd, aranyművesek és kovácsok műhelyei, valamint az ólom, vörösréz és só kereskedelemre berendezkedett gazdag boltosok üzletei között sétálhatnak a látogatók. Az igazi középkori atmoszféráról speciális hangeffektek is gondoskodnak.

"Itt minden eredeti, leszámítva a sírokban fekvő csontvázakat", amelyekre a Főtér alatt, egy kilenc évszázaddal ezelőtt temetkezési helyként használt területen találtak rá - mondta Slawomir Dryja régész. A több százéves leletek közé vegyülve, érintőképernyős számítógépek emlékeztetik a jelenre a látogatókat, akik számos interaktív multimédiás és többnyelvű lehetőség közül választhatnak.

Egy különleges mérlegre állva megtudhatják, hogy mennyit nyomnak a középkorban használt (egységnyi) mértékegységek szerint. A gyerekek játékos foglalkozások keretében ismerhetik meg a város történelmét. Hatalmas képernyőre vetített lángcsóvák elevenítik fel az 1241-es tatárjárás során kitört tüzet, amely apró faluvá porlasztotta a várost. A múzeum tovább követi Krakkó történelmét a 13-17. századi kereskedővárosok által alapított Hanza-szövetség időszakába is, majd bemutatja a lengyel királyság fővárosaként szolgáló és a litván nagyhercegséggel együtt a 16 és 18. században komoly európai hatalomnak számító város arcát is.

A látogatók a krakkói piactér központjában álló Posztócsarnokon keresztül juthatnak be a múzeumba. A 16. században virágzó textilkereskedelmet folytató épület még ma is hangos az üzletektől. Az elmúlt hónapokban ez a negyedik múzeum, amely megnyitotta kapuit a lengyel kulturális fővárosban. Az egyik intézmény, az ország náci megszállása alatt zsidókat mentő Oskar Schindler egykori gyárában kapott helyet, a másik a 19. századi művészetet mutatja be, a harmadik pedig a repüléstechnika iránt érdeklődőknek nyújthat izgalmas élményt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását