2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Méltóságot Mindenkinek Mozgalom: nem véleményezik az alkotmányt

A Méltóságot Mindenkinek Mozgalom (MMM) nem él a javaslattevés és a véleményezés lehetőségével az új alkotmány előkészítése során - egyetértve a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), valamint az Eötvös Károly Intézet álláspontjával.
2010. szeptember 29. szerda 11:24 - HírExtra
A szervezet, amelyet az LMP javasolt felkérni erre, ezt Salamon Lászlóhoz, a parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottságának elnökéhez írt, az MTI-hez is eljuttatott szerdai nyílt levelében tudatja. (Az eseti bizottság még júliusban döntött úgy, hogy véleményt kér az új alkotmány szabályozási elveinek előkészítéséhez a kompetensnek ítélt állami, érdekképviseleti és társadalmi szervektől, köztük olyan szervezetektől, amelyeket a parlamenti pártok javasoltak.)

"A felkérés óta mozgalmunk semmilyen konkrét anyagot nem kapott, az alkotmány jövőbeli módosításáról pedig mindeddig csupán szeszélyes vagy szélsőséges ötletek röppentek fel a kormány oldaláról, melyek – ijesztő szereptévesztésként – az új alkotmánnyal való fenyegetésre utalnak, a jogbiztonság érzetét gyengítik ahelyett, hogy az alkotmányozásban megtestesülő megfontolt, egyetemes, demokratikus önkorlátozási szándékot tükröznék" - indokolt az MMM.

Meglátásuk szerint a kormány a civil szervezetek bevonásának látszatával és a nemzeti konzultáció illúziójával igyekszik legitimmé tenni egy olyan ad hoc akciót, amely a nyilvánosság kizárásával folyik, "messze nem szakmai alapon kiválasztott" politikusok egy szűk köre által, semmibe véve az alkotmányozás eddigi hazai és nemzetközi demokratikus gyakorlatát.

Nem adják a nevüket ehhez a politikai akcióhoz, amely "a Magyar Köztársaság legfontosabb alappillérét igyekszik az épp hatalmon lévők ízlése szerint lebontani" - írták a szervezet alapítói, akik arra kérnek minden demokratikus elkötelezettségű politikust, az alkotmányt fontosnak tartó társadalmi szervezetet, valamint a független szakértőket, hogy ne vegyenek részt az új alkotmány előkészítésében.

"Kérünk minden demokratát, maradjon hű a Magyar Köztársaság Alkotmányához!" - zárul a nyílt levél.

Az eseti bizottság honlapjának tanúsága szerint a frakciók javaslatára felkért szervezetek közül a két LMP által indítványozotton - azaz a TASZ-on és az MMM-en - kívül eddig más nem élt a véleménynyilvánítás jogával. A TASZ is elzárkózott attól, hogy részt vegyen a folyamatban, az Eötvös Károly Intézet pedig nyílt levélben szólított fel arra, hogy az ellenzéki pártok ne vegyenek részt benne, mivel szerintük a kormánypárt a saját alkotmánytervezetét akarja rákényszeríteni mindenkire.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását