2024. június 1. - Tünde

Vona: jogtalanul korlátozzák a Jobbikot

Vona Gábor szerint jogtalanul korlátozza a Jobbikot politikai nézeteinek megismertetésében a Magyar Rádió és a Magyar Televízió azzal, hogy a "cigánybűnözés" kifejezés jogsértő voltára hivatkozva a közmédiumok megtagadták a párt választási hirdetésének sugárzását.
2010. szeptember 24. péntek 15:29 - HírExtra
A Jobbik elnöke pénteki sajtótájékoztatóján a véleményszabadság durva, az elmúlt húsz évben példátlan megsértésének nevezte a Magyar Rádió és a Magyar Televízió döntését, hangsúlyozva: nem tud arról, hogy bármely parlamenti pártot ez idő alatt, ráadásul éppen a választási kampány hajrájában korlátozták volna nézeteinek terjesztésében.

A pártelnök hozzátette, hogy panaszukkal az Országos Választási Bizottsághoz fordultak; információi szerint a testület péntek délutáni ülésén tárgyalja a kifogást.

A Magyar Rádió arra hivatkozva utasította el a Jobbik hirdetésének befogadását, hogy az álláspontjuk szerint személyhez fűződő jogokat sért, és egy államalkotó kisebbség jogait, emberi méltóságát sértve alkalmas lehet az adott kisebbség elleni gyűlöletkeltésre.

Az MTV jogi vezetője egyebek mellett azzal indokolta határozatát, hogy a hirdetés ellentétes a médiatörvény azon passzusával, amely szerint a műsorszolgáltatás nem irányulhat semmilyen kisebbség, sem bármely többség nyílt vagy burkolt megsértésére, kirekesztésére, annak faji szempontokon alapuló bemutatására, elítélésére.

Erre reagálva Vona Gábor kifejtette, hogy a "cigánybűnözés" kifejezést nem "kollektív ítéletként", hanem kriminológiai fogalomként használják. "Azt jelenti, hogy vannak a cigányságra speciálisan jellemző bűnelkövetési formák: színesfémtolvajlás, fatolvajlás, családok közötti tömegverekedés" - fogalmazott, hozzátéve: a fiatalkorú bűnözés kategóriájából sem következik, hogy minden fiatal bűnöző lenne.

A közmédiumok eljárását kifogásolva Vona Gábor érzékeltette, hogy a Magyar Rádió és a Magyar Televízió illetékesei szerinte egyeztettek az elutasító döntés előtt, mivel érveik és a tájékoztatásuk hangneme szinte megegyezik.

"Ezt inkább ossza meg az állatkertben a gyerekekkel" - kommentálta a pártelnök Kert Attila, a köztévé kommunikációs vezetőjének csütörtöki közleményét. Eszerint a Jobbik hirdetése - amely szúnyog képével illusztrálva élősködőkről tesz kijelentéseket - súlyosan megtévesztő, ugyanis a szúnyog nem parazita, hanem vérszívó, és a rovatok osztályán belül a kétszárnyúak rendjéhez, azon belül pedig belül a szúnyogalkatúak alrendjéhez tartozik.

Vona Gábor szerint "elképesztő ez a nyegle és cinikus stílus" egy ilyen fontos ügyben. A pártelnök azt is nehezményezte, hogy a Magyar Televízió a hirdetésük "cenzúrázott" verziójának sugárzásától is elzárkózott, mondván hogy annak üzenete a kisípolt szavak ellenére is világos. Ez azt mutatja, hogy a televízió munkatársai "már a gondolatainkban olvasnak, és valószínűleg valamilyen tibeti orvoslás hosszas tanulmányozása után képesek tudatból tudatba lépni" - mondta Vona Gábor.

Arra is kitért, hogy az országgyűlési választási kampányban a Jobbikot "több párt is folyamatosan szélsőségesnek, neonácinak nevezte", az ezt sugalló hirdetések elbírálásakor ugyanakkor nem tapasztalták a közmédiumok részéről a párt közel egymillió szavazója iránti érzékenységet.
"Az MSZP nyolcéves médiauralma, médiadiktatúrája után most nem közszolgálatiság (...) körvonalazódik, hanem egy fideszes médiabirodalom épül a szemünk láttára" - összegezte véleményét Vona Gábor. Ennek alátámasztására pedig ismertetett egy, a párt sajtóosztálya által végzett felmérést, amely szerint május 17-e és szeptember 12-e között a Magyar Rádió Déli Krónika című műsorában mindössze 2,1 százalék, az MTV esti Híradójában pedig 4,5 százalék volt a jobbikos megszólalások aránya.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását