2024. április 28. - Valéria

Spekulálnak a spekulációs adóról

Versenyt futnak a parlamenti pártok a spekulációs adó ügyében. Az amerikai közgazdászról, James Tobinról elkeresztelt adó ügyében újabb konfliktus robbant ki az MSZP és az LMP között.
2010. szeptember 15. szerda 12:23 - Bakos András
Spekuláns-sarc
AZ IMF 2009-ben vizsgálta meg a Tobin-adó bevezetésének lehetőségét. Akkor több konzervatív vezető is az adó kivetése mellett érvelt. Angela Merkel német kancellár akkor a javaslatot megfontolásra méltónak nevezte, ám több elemző nem sok esélyt adott a Tobin-adónak. Ezt ugyanis szerintük csak nemzetközi összefogással, minél több országban egységesen lenne értelme bevezetni, máskülönben a pénzpiaci szereplők hátat fordítanak az őket extra adóval sújtó államoknak. (forrás: Világgazdaság)
Kik voltak előbb: zöldek vagy pirosak? A sokat emlegetett tyúk-tojás szindróma most a banki tranzakciók adóival kapcsolatosan merült fel. Az LMP ugyanis pár hónappal megelőzve a szocialista pártot nyújtotta be erről szóló javaslatát.

A szocialistáknál ugyanakkor már az előző ciklus közepén felmerült az adó bevezetésének ötlete. 2008. novemberében Kiss Péter az MSZP Baloldali Tömörülés Platformján tett a valutaváltásokat megadóztató javaslatot. Az ötlet ugyanakkor az MSZP felső vezetésének ellenállása miatt napokon belül hamvába hullt. Gyurcsány Ferenc ugyanis rövidtávon nem nevezte reálisnak a valamennyi pénzügyi műveletre vonatkozó adó bevezetését.

Magyarország akkori miniszterelnökének véleménye szerint ugyanis elszigetelten nem lett volna értelme bevezetni a Tobin-adót. Ez ugyanis – fejtette ki akkor Gyurcsány – azt jelentené a külföldiek szemében, hogy Magyarország „nem érti a pénzügyi egyszeregyet sem”.

Az egyszeregy ugyanis egyszer sok, hiszen több közgazdász javaslata szerint az úgynevezett Tobin-adó csakis globális adóként lehet hatékony. Mértékét illetően pusztán néhány tizedszázalékos adókulcsról van van szó, ám a banki tranzakciókra kivetett sarc lassító hatással bír a pénzügyi tranzakciókra. A spekulációs adónak csak világméretű bevezetéssel bizonyulhat hatékonynak.

Globalizálódik

Napjainkban már az Európai Unió több országa is csatlakozott a kezdeményezéshez. Jelenleg Németország, Franciaország valamint Belgium is kész bevezetni a Tobin-adót, amelytől elsődlegesen a spekulációk megfékezését várva.

E nemzetközi folyamathoz csatlakozva az LMP most szintén az összeurópai bevezetés mellett érvel. A javaslatot Schiering Gábor június közepén nyújtotta be, ám akkor a kormány ezt elutasította. A szocialisták pedig szeptember eleji sajtótájékoztatójukon beszéltek a banki tranzakciókkal kapcsolatos spekulációk megadóztatásáról.

Vita

Az LMP most azt állítja, hogy a szocialisták egyoldalúan, azaz egy előzetes uniós szintű megállapodás hiányában akarják bevezetni Tobin-adót. Schiering Gábor megkeresésünkre azt válaszolta, hogy a szocialisták javaslata komoly versenyhátrányt okozhatna hazánknak. Ezzel kapcsolatosan kerestük a szocialista Szekeres Imrét is, aki elmondta, hogy ők az európai szocialistákkal egyetértésben már két éve dolgoznak az adó bevezetésén.

A mostani javaslatuk a Kiss Péter által 2008-ban megtett javaslat egy továbbfejlesztett változata. Az MSZP javaslata szerint pedig ezen adó összegének 75 százaléka a nemzeti költségvetés bevétele, 25 százaléka pedig az unión belül létrehozott speciális alapé legyen.

Mivel Szekeres Imre szerint a mostani javaslatuk benyújtása egy korábban megkezdett folyamat folytatása, így teljesen mindegy, hogy melyik párt akarja vindikálni magának ezt a javaslatot. Abban ugyanakkor mindkét parlamenti párt egyet ért, hogy a Fidesz által kivetett bankadóval szemben a legkockázatosabb pénzügyi műveleteket kellene megadóztatni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását