2024. április 25. - Márk

Szabálytalan jelöltek - törvénytelen a KDNP?

Példátlan eset egy Vas megyei faluban: a polgármesteri székért induló mindkét bői induló a KDNP jelölte. Súlyos szabálytalanság vagy csak a jogszabályok sosemlátott értelmezése? A HírExtra utánajárt.
2010. szeptember 13. hétfő 16:39 - HírExtra
Hírlik, hogy a Vas megyei Bőn sok katolikus ember él. Meg is látszik a hatszáz lelkes település polgármesterjelöltjein is: mindkettő Kereszténydemokrata Néppárt-jelöléssel indul. Hogy lehetséges ez? A 2010. évi L. "a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról "című törvényt ésszerűen értelmezve sehogy.

Nem egyértelmű törvény

Bővelkednek KDNP-s jelöltekben
A Vas megyei Bő választópolgárai két polgármesterjelölt közül dönthetnek. Hajós Attila, a város iskolaigazgatója és jelenlegi képviselője a Kereszténydemokrata Néppárt, Pados Péter a Fidesz, a Kereszténydemokrata Néppárt és a Nemzeti Fórum Egyesület közös jelöltjeként indul az október harmadikai választáson. (A rendhagyó bői helyzetre László Róbert, a Political Capital munkatársa hívta fel szerkesztőségünk figyelmét.)
c Ez a vonatkozó jogszabály ugyanis kimondja: "Egy jelölő szervezet egy egyéni választókerületben csak egy jelöltet állíthat". Azt azonban nem írja, hogy a polgármesterjelöltek tekintetében is élne ez a szabályozás. Az azonban szintén nem derül ki a törvény szövegéből, hogy egy  a bőihez hasonló települést lehet-, illetve kell-e választókörzetként érteni.

A HírExtra természetesen megkereste az Országos Választási Irodát, ahol érdeklődésünkre elmondták: a fenti tétel ugyan igaz, de nem vonatkozik a 10 ezer alatti lélekszámű települések esetén. Ennek a kiegészítésnek írásbeli nyomát azonban hiába kerestük a már említett törvényben, nem találtuk.

Nem fognak változtatni


Nem tud szabálytalanságról a bői polgármester sem, aki nem mellesleg az egyik jelölt az októberi választáson. Ő az, aki a Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum Egyesület hármasa támogatásával készül a megmérettetésre. "Így alakult" - mondta megkeresésünkre a falu első embere, aki ugyan elsimerte, hogy a helyzet furcsa, de azt is hozzátette: nekik senki nem szólt arról, hogy ez törvénytelen lenne.

A megyei választási bizottságnál arról tájékoztatták a HírExtrát, hogy a nyilvántartásba vett jelöltek indulása teljesen jogszerű. Dr. Kun László megyei főgyejző sietett megjegyezni: ha még nem is így lenne, akkor sem lenne már mód a jelöltek névsorának megváltoztatására, azt ugyanis a helyi választási bizottság elfogadta és kihirdette.

A város, ahol a KDNP nem veszíthet

A helyzet tehát furcsa, de a hivatalos szervek szerint nem szabálytalan. Még úgy sem, hogy a nem egyértelmű törvény alkotta kiskaput kihasználva felrúgja az eddigi szokásokat. Mindenesetre ha maradnak a jelöltek - s miért ne maradnának - annyi már most leszögezhető: a KDNP a sok helyen kiéleződött fideszes-kereszténydemokrata ellentét Bőn is megfigyelhető sokadik felvonása ellenére is egy győzelemmel már biztosan számolhat.

Három héttel a választások előtt nem is olyan rossz...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

megmondom
2010. szeptember 13. 17:01
ööööö, én azt hittem, hogy egy szervezet csak egy jelöltet állíthat egy helyen. mi ez a szarkenegetés, hogy mégis szabályos? megáll az ész
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását