2024. május 3. - Tímea, Irma
A Morgan Stanley befektetési bank szerint a pénzügyi függetlenségre vágyó Magyarországnak segíthet az IMF új hitelterve. Botos Katalin közgazdászt kérdeztük.
2010. szeptember 8. szerda 06:23 - Forján-Vass Máté
Botos Katalin
1941-ben született. Közgazdaságtan doktora. Tagja az Európai Tudományos és Művészeti Akadémiának és a European Business History Asssociation-nek.
Dolgozott a Magyar Beruházási Bankban (1964-197171), Pénzügyminisztérium, Nemzetközi Pénzügyek Főosztályán osztályvezető helyettesként (1971-1975) Pénzügykutatási Intézetben (1955-1987), 1987-1990. AKI (Agrárgazdasági Kutatóintézet) főmunkatársaként.
1990-91 között a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára, 1991-től tárca nélküli miniszter (bankszektor fejlesztéséért felelős). Majd az Állami Bankfelügyelet első elnöke volt.
Számos hazai és külföldi felsőoktatási intézetben tanított és tanít. (London Scool of Economics, US Academy of Science, PPKE JÁK). Jelenleg a Heller Farkas Közgazdaságtudományi Intézet vezetője.
Az IMF-fel 2008-ban kötött együttműködési szerződés októberben lejár. A kormány egyelőre úgy tűnik, nem kíván együttműködni a Nemzetközi Valutaalappal.  Az IMF időközben előállt egy újfajta hitelformával, amely a Morgan Stanley szerint kedvező lehet számunkra. A Precautionary Credit Line nevű hitelforma nem olyan szigorú a kisebb eltérésekkel szemben és kevesebb költséggel jár.

A kormány és az IMF között még a nyáron megszakadt a tárgyalássorozat. Orbán Viktor szerint a pénzügyi függetlenséghez vezető út egyik lépése, hogy lazítsunk a Nemzetközi Valutaalappal a kapcsolatokon. A Morgan Stanley szerint ez a hitel összeegyeztethető a kormány szándékával. Az új hitel némi fordulatot sejtet az IMF politikájában, kérdés, hogy erre hogyan reagálnak az ország vezetői. 

Miért változott az IMF politikája?
Az IMF korábban rendkívül súlyos feltételeket szabott a hitelfelvevő országok számára. Azt pedig senki nem gondolja, hogy így ki lehetne mászni hosszútávon a nehézségekből. Nyilvánvalóan ez azt jelenti, átmeneti kis lazításokat kellene adni a hiánycélok leszorítására. A gyors deficitcsökkentés csak tüneti kezelés. A lényeg, hogy ne azonnal szorítsák le a számokat, mert akkor ők sem érnek el semmit, mi pedig nem éljük túl.
Az Valutaalapot a politika nem érdekli, ők nem ezért módosítanak, Feltételezem, hogy az IMF rájött, hogy valamilyen kompromisszumkészséget kell, hogy mutasson.
Milyen hatással lenne, ha felvennénk a hitelt?
Remélhetőleg ennek a hitelnek a kondíciói kedvezőbbek lennének, mint a piaci finanszírozásé. Az IMF is kölcsönt kap, és azt adja tovább. Ha meg tudjuk úszni az ország kockázati felár ának nagyon nagy magasságát, akkor jó. Cserébe nyílván végrehajtunk néhány intézkedést, hogy megmaradjon az IMF arculata. Ezeket valószínűleg magunk is meg akarjuk tenni. Ésszerűsíteni,  hatékonyabbá tenni a kormányzati munkát, csökkenteni a korrupciót, csökkenteni a deficitet, a jövőt nem eladósítani, ez minden normális kormány célja.
Az a kérdés, hogy az elkövetkező időszakok intézkedései ezt mennyire hozzák be, de ha igen, akkor nem kérhet az IMF többet, mint amit egyébként is megtennénk. Ha ennek fejében olcsóbban adná a pénzt, az nagyon üdvös lenne.
Az IMF azért nem kér kemény kondíciókat, mert belátja, hogy a kormány együttműködő?
Remélem, hogy a Nemzetközi Valutaalap belátja, hogy a kormány hitelesen törekszik a célkora, melyeket nem lehet olyan rövid idő alatt elérni. Korábban is azt mondtam, adjanak játékteret. Ha a növekedést be tudja indítani, akkor a GDP is növelhető. Ha nem szorítanak meg nagyon senkit, még akkor is megéri. Ha nő a GDP, akkor is kisebb a hiány, még változatlan kiadásnál is.

Könnyebb lesz a törlesztés?

Ha olcsóbb a finanszírozás, már akkor lélegzethez jut a hazai hitelszféra Ezzel pedig marad finanszíriozási lehetőség az üzleti szféra számára.
Nincs veszély egy újabb hitelfelvételben?

Mindenképpen csak a hitelfelvétel segíthet. Nincs más út.
Ez egy csapda, örökké heteleket veszünk majd fel?

Csapdában vagyunk. Ezt csak ki lehet nőni. A legkedvezőbb csapdát kell választani, amiben a lábunkat nem törik össze.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sugargirl27
2010. szeptember 16. 16:05
Jaja! Az ilyen kiváló őstulkok észosztása mindig borzongással tölt el.
szecska
2010. szeptember 16. 15:35
Ha már Havas is zavarja egyes itteni fórumozók figyelmét, akkor ez a náci nő nem? Az aki tanár létére a Pázmányon ezt engedheti meg magának: http://www.youtube.com/watch?v=sbhNiiKs5Eo ?
Vagy az oldal olvasói szemellenzősek "kissé", vag önmaguk is borult elmék.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását