2024. május 17. - Paszkál

Meghalt a kórházban az Afganisztánban megsérült magyar katona

Meghalt a kórházban Kolozsvári György zászlós, az a katona, aki az afganisztáni támadásban életveszélyesen megsérült - közölte a Honvédelmi Minisztérium.
2010. szeptember 7. kedd 09:26 - HírExtra
A közlése szerint a zászlóst, az afganisztáni orvtámadás legsúlyosabb sérültjét a világszínvonalú orvosi ellátás sem menthette meg. A repesz ütötte sebek végzetesnek bizonyultak. A 37 éves hivatásos tiszthelyettes kedd reggel halt meg a Honvédkórházban.

Benkő Tibor vezérkari főnök a katona halálát követően összehívta a Központi Kegyeleti Bizottságot, amely javasolhatja a honvédelmi miniszternek az elesett katona hőssé nyilvánítását - olvasható a közleményben.

A zászlós akkor sérült meg életveszélyesen, amikor az Afganisztánban szolgáló tartományi újjáépítési csoport (PRT) hazatérő katonáit szállító egyik konvojt támadás érte. Ekkor esett el Pappné Ábrahám Judit, akit posztumusz hadnaggyá léptettek elő, és a Magyar Honvédség hősi halottjává nyilvánítottak. Két bajtársa pedig nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett.

A támadás után a kómába esett katona kezelését az afganisztáni Mazari Sarifban lévő német katonai kórházban kezdték meg, majd augusztus 25-én szállították Magyarországra. A Honvédkórház intenzív osztályának orvosai a legkorszerűbb terápiás kezelésekkel és eszközökkel, huszonnégy órás folyamatos ügyeletben küzdöttek a kritikus állapotban lévő sérült életéért - közölte a tárca.

Mindezek ellenére Kolozsvári György állapota az utóbbi napokban rohamosan romlott. Életfunkcióit csak gépi támogatással lehetett fenntartani - tették hozzá.
Kolozsvári György 1973. december 22-én született Pápán. Katonai szolgálatát 1996-ban kezdte meg. A tatai dandár lövész zászlóaljában, a 3. lövész századnál szolgált, majd az alakulat vezénylő zászlósa lett.

Járt Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában. Afganisztánban 2007-ben, a PRT 2. váltásával járt először. Három alkalommal is kitüntették a Békefenntartásért szolgálati jellel. Megkapta a Szolgálati Érdemjel bronz fokozatát, és teljesítményét számos alkalommal pénzjutalommal is elismerték - olvasható a tárca közleményében.

Kolozsvári György zászlós halálával négyre emelkedett a Magyar Honvédség afganisztáni kötelezettségvállalása közben elesett magyar katonák száma.

A zászlós temetéséről később intézkednek.

Mesterházy részvétet nyilvánított


Mesterházy Attila, az MSZP elnöke kedden közleményben fejezte ki részvétét a magyar katonákat Afganisztánban ért támadás második áldozatául esett katona családjának és bajtársainak.

A szocialista politikus az MTI-hez is eljuttatott üzenetében hangsúlyozza, pártja mély megrendüléssel fogadta a hírt, hogy újabb magyar áldozatot követelt a néhány héttel ezelőtt történt "aljas afganisztáni terrormerénylet".

A Fidesz is részvétét fejezte ki


A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja részvétét fejezi ki a kedden elhunyt Kolozsvári György zászlós családjának, barátainak és hozzátartozóinak.

A kormánypárt képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatja, mély megrendüléssel értesült arról, hogy elhunyt az afganisztáni merényletben megsérült katona, és együttérzésüket fejezik ki a gyászolóknak.

A Jobbik részvétét fejezte ki

A Jobbik részvétét fejezte ki a néhány hete Afganisztánban megsérült, kedden elhunyt Kolozsvári György zászlós családjának, barátainak és bajtársainak. Volner János jobbikos országgyűlési képviselő, az MTI-hez eljutatott közleményében úgy fogalmaz, hogy az újabb magyar katona halála a "transzatlanti érdekeket követő kormányok - köztük a Fidesz vezette kabinetek - hosszú ideje folytatott kalandorpolitikájának" tudható be.

Mint írja, a Jobbik sajnálatosnak és egyben felháborítónak tartja, hogy a "magát a nemzeti együttműködés kormányának tituláló kormányzat a magyar emberek akaratával ellentétes módon, az Amerikai Egyesült Államok oldalán egy kifejezetten hódító jellegű háborúba kényszeríti a Magyar Honvédséget".

Az LMP is együttérez gyászlókkal

Az LMP országgyűlési képviselőcsoportja részvétét fejezi ki a néhány hete Afganisztánban megsérült, kedden elhunyt Kolozsvári György zászlós családjának, barátainak és bajtársainak.

Kolozsvári György zászlós az afganisztáni magyar missziót ért, augusztus 23-i támadásban sérült meg életveszélyesen.

Az USA részvétet nyilvánított

Részvétét fejezte ki kedden elhunyt Kolozsvári György zászlós hozzátartozóinak az Egyesült Államok nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis kedden.

"Mély szomorúsággal hallottam a hírt a bátor magyar katona haláláról, aki a magyar konvojt Afganisztánban ért augusztus 23-i támadás óta kritikus állapotban volt. Legmélyebb együttérzésemet fejezem ki az elesett katona hozzátartozóinak".
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását