2024. április 24. - György
Dávid Kornéllal, az eddigi egyetlen magyar NBA játékossal beszélgettünk, aki jelenleg a Cleveland Cavaliers európai játékos megfigyelője. Beszéltünk a jelenről, arról, hogy mit hozhat a jövő, de merengtünk a dicső múlton is.
2010. szeptember 6. hétfő 18:35 - Győry S. József
Jelen pillanatban a Cleveland európai játékos-megfigyelője vagy, ám a Cavs nyári táborában segédedzőként dolgozhattál. Mi volt a feladatod?

A legenda
Dávid Kornél (Nagykanizsa, 1971. október 22. – ) 107-szeres válogatott magyar kosárlabdázó.
A nagykanizsai születésű, 206 cm magas játékos a Honvéd és az Albacomp után 1999-ben szerződött a Chicago Bullshoz, egy évvel később a Cleveland Cavalierst és - féléves Albacompos időszakot követően - 2000 augusztusától a Toronto Raptorst erősítette, majd 2001 februárjától a Detroit Pistons következett. Dávid 109 NBA-meccsen 11-szer volt kezdő, és átlagban 5 pontot dobott. Az NBA-t követően a francia Strasbourgnál és a litván Zalgiris Kaunasnál szerepelt, majd 2003-ban a spanyol Vitoriához igazolt, amellyel 2004-ben bejutott az Euroliga négyes döntőjébe és ott ezüstérmes lett. Az ULEB Kupában is megfordult Gran Canariához 2006-ban írt alá. 2008-ban vonult vissza a Spanyol élvonalban szereplő Gran Canariában. Azóta kapott állást az NBA-ben. A Cleveland Cavaliers alkalmazásában áll, európai tehetségek kutatójaként. 2005. decemberében egy szakmai zsűri és közönségszavazatok alapján beválasztották a magyar kosárladázás halhatalan játékosai közé.
Az NBA nyári táborokban általában az elsőszámú segédedző veszi át a vezetőedzői feladatokat, aki mellé három asszisztenst választanak ki, így engem is. Nagyon örültem neki, hiszen ismételten óriási tapasztalatokra tehettem szert és belekóstolhattam az edzősködésbe is, amihez eddig nem volt szerencsém. Elsősorban a magas emberek trenírozása, felkészítése volt a feladatom.

Milyen a felhozatal?


A csapatok a nyári ligában azokat a játékosokat próbálják ki, akiket idén draftolnak, vagy olyan első-másodéveseket, akiket korábban választottak ki, de viszonylag kevés játéklehetőséghez jutottak, így valamelyik európai csapat keretét erősítik. Ez az a mag, amire elsősorban kíváncsiak a csapatok, persze kiegészítőként bekerülnek olyan játékosok is akiket nem draftoltak, de szívesen kipróbálnák magukat az NBA-ben. Csapatonként 10-15 főről van szó.

Hihetetlen versengés folyik, mivel mindenki a legjobb teljesítményével kívánja bebizonyítani, hogy alkalmas az NBA karrierre. A nyári ligában 23 csapat képviseli magát, ha valaki nem fér be a Cleveland keretébe, annak még van esélye más csapatoknál is.

Mit gondolsz, mennyi esély van rá, hogy hamarosan ténylegesen benned tiszteljük a csapat segédedzőjét?

Erre nagyon kicsit az esély, hiszen ez egyszeri, meghívásos alkalom volt. Az NBA csapatoknál szokás a nyári liga időtartalmára olyan volt, vagy jelenlegi játékosokat segédedzőnek meghívni, akikből vagy edző lesz, vagy valamilyen tisztségben játékos karrierük után is a csapatnál dolgoznak. Az én esetemben ez egyszeri alkalomnak tűnik, persze lehet, hogy lesz folytatása a következő nyári ligában.

Mellettem volt olyan segédedző, akinek tizennégy éve nem volt szerződése az NBA-vel, így pont azért volt jelen, hogy esetleg a Cleveland szerződést ajánljon neki. Én abszolút zöldfülűnek számítok ilyen téren, hiszen semmilyen edzői múlttal nem rendelkezem. Éppen ezért megtiszteltetésnek érzem a felkérést. Ezzel elismerték a kétévnyi munkámat.

Mint játékosmegfigyelő, hogy látod? Lehet újabb magyar játékosa az NBA-nek?

Előbb-utóbb biztos hogy lesz, a kérdés az, hogy mikor. Teljesen más világ van az NBA-ben, mióta játékosként a ligában pattogtattam, hiszen rengeteg külföldi került az NBA-be. A magyaroknak is teljes mértékben megvan a lehetőségük, hogy bemutatkozzanak egy NBA csapatban.

Nyilván találkoztál már személyesen LeBron Jamessel. Milyen benyomást tett rád?

Az utolsó nyári ligámban játszottam ellene, amikor Bostonban voltam, LeBron pedig akkor került be az NBA-be. Óriási felhajtás volt körülötte, hiszen ilyen tehetséges játékos nem mindennap kerül be a ligába. Személyesen akkor nem találkoztam vele, csak a pályán. Két éve Clevelandben találkoztam vele, edzéseken és mérkőzéseken nap mint nap láttam őt. A korához képest nem fizikai értelemben sokkal érettebbnek tűnt, mint kortársai, persze a fizikai adottságai is kimagaslóak. Nagyon gyorsan tanul és jól végrehajtja az edzői utasításokat. Persze az adottságai mellett rengeteget edzi magát külön is.

Hogyan fogadtad az átigazolását, ami egyes források szerint nem volt éppen a legtisztességesebb?


Minden lehetősége megvolt, hogy eligazoljon a csapattól. Clevelandben inkább a hogyanját és a beharangozását kérdőjelezik meg, számukra ez az igen fájdalmas pont. A szurkolók mérhetetlenül csalódottak, hiszen ilyen játékos egy évszázadban csak egyszer fordul elő, emellett a tálalás módja is még inkább rossz színben tűntette fel őt. A csapat tulajdonosa szerint is ez a lehető legrosszabb variáció, ennél kellemetlenebb szituációt álmában sem tudott volna elképzelni.

Bár még nem kezdődött el az alapszakasz, de előzetesen  melyik csapatot tartod a legalkalmasabbnak arra, hogy a szezon végén a magasba emelje a bajnoknak járó Larry O’ Brien bajnoki trófeát?

Ha a Miami Heat igen erős összeállítását nézzük, akkor nagyon sok esélyük lehet a bajnokság megnyerésére. Nem csak a három szupersztárra gondolok, hanem a köréjük tett játékosokra is. Jelen pillanatban 18 fizetett játékosuk van, ezt le kell csökkenteni 15 főre. Pat Riley edző nagyon jól összeállította ezt a csapatot.

Most ezt mondom ugyan, de a Lakers az utóbbi két év bajnoka: őket is le kell győzni ahhoz, hogy bajnokok legyenek. A Boston Celtics is erős még akkor is, ha tele vannak veterán játékosokkal és persze ott az Orlando Magic, a Floridai ellenlábas, nem beszélve a Chicago Bullsról. Keleten sok olyan csapat megerősödött, ami ennek a konferenciacsoportnak nagyon jót tett. Ettől függetlenül nem a Lakers lesz az a csapat, akit mindenkinek meg kell verni, hanem a Miami. Mindenki rájuk feni majd a fogát. Ők tehát a legesélyesebbek, bár korántsem mondom, hogy ők fogják megnyerni a bajnokságot.

A 98-99-es lockout által megcsonkított szezonban mutatkoztál be a Bullsban, ami igen gyenge szezont nyújtott. (13 győzelem, 37 vereség) Miben látod a sikertelenség titkát?

Az első két hónap elmaradt abban a szezonban, (bérviták miatt - szerk.) de a Bulls a világ legjobb csapata volt. Az előző évben a hatodik bajnoki címüket szerezték. Az óriási váltás volt az igazi probléma, hiszen három, igazán meghatározó játékos (Michael Jordan, Scottie Pippen, Dennis Rodman - szerk.) hagyta el a csapatot. Én az 1997-98-as szezonban is ott voltam a Bulls felkészülésén, amikor Phil Jackson és stábja vezetette a tréninget.

A következő évben Tim Floyd személyében egy újonc edző került a csapat élére: hiába maradt ott Toni Kukoc, Ron Harper, Dickey Simpkins, Randy Brown, Bill Wennington. Korábban ők kiegészítő szerephez jutottak a három nagy mellett. Akiket draftoltak, vagy odakerültek a csapathoz, nem volt meg a megfelelő játékosmúltjuk. Ennek az eredményét láthattuk később is, hiszen jó pár évig nem sikerült a Bullsnak bejutnia a playoffba. El kellett telnie tíz évnek, hogy ismét számolni lehessen a csapattal.

Melyik akkori csapattársad volt számodra a legszimpatikusabb?


Rusty LaRue-val, akivel újoncként kerültem a csapathoz, nagyon jóban voltam. Az idősebb játékosok közül Kukoc-al, Bill Wennintonnal érettem meg magam leginkább. Randy Brownnal a mai napig nagyon jóban vagyok, a nyári ligában is összefutottunk. Wennington jelenleg a Bulls rádiós elemzője, így ott van minden mérkőzésen. Steve Kerrel, aki most a TNT csatorna kosárlabda elemzője, szintén nagyon jóban vagyok. A kilencvenes évek Chicagója emberileg is egy remek csapat volt, nem véletlenül nyertek hat bajnoki gyűrűt.

Amikor 2001-ben Jordan visszatért a Washington Wizards színeiben az NBA-be, te is lehetőséghez jutottál az előszezon alatt. Milyen személyes emléked van a legendáról?

Szerencsém volt, hiszen akkor is láttam játszani, amikor a csúcson volt. Amikor 39 évesen visszajött a Wizardshoz, már más volt, mint korábban, de mindenképpen jólesett, hogy emlékezett rám. A hozzáállása és a mentalitása egyáltalán nem változott az évek folyamán, a győzniakarás jellemezte az edzéseken és a mérkőzéseken is. Csak pozitív emlékeim vannak róla.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

gizimama
2010. szeptember 6. 19:13
Egy Michael Jordan interjút szívesebben olvasnék
balogGY
2010. szeptember 6. 19:12
Gratulálok a cikkhez!
Néha már elegem van a politikából és üdítő színfolt ilyen interjúkat olvasni...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását