2024. május 5. - Györgyi

Öregember nem vénember

Shaquille O’ Neal már harmincnyolc esztendős, mégis szüksége van rá az NBA-ben szereplő Boston Celtics csapatának. De miért is?
2010. augusztus 8. vasárnap 15:39 - Győry S. József
The Diesel
Shaquille Rashaun O’Neal, (Newark, New Jersey, 1972. március 6. ) amerikai profi kosárlabdázó, rapper és színész. Négyszeres NBA-bajnok (hármat a Los Angeles Lakersszel, egyet pedig a Miami Heattel nyert meg). Center, jelenlegi csapata a Boston Celtics.
A 2008-as év bajnoka a Boston Celtics lett, miután sikeresen legyőzték az örök rivális, Los Angeles Lakers csapatát. A Kelták ismét a csúcsra értek, mindezt főként a Kevin Garnettnek, Paul Piercenek és a triplaspecialista Ray Allennek köszönhették.

De…

Sajnos senki sem lesz fiatalabb. Pierce krisztusi korban van, Garnett harmincnégy, Ray Allen harmincöt éves. A keretet öregbíti a négyszeres All-Star Rasheed Wallace, aki hamarosan a harminchatodik életévébe lép, valamint a szabadügynök státuszban lévő kétszeres All-Star, Michael Finley, a maga harminchét évével. Talán logikusnak tűnne a fiatalítás, de a csapat vezetősége ezek szerint nem annyira jártas a logika kiszámítható birodalmában: nyilván az izgalmakat kedvelik.

…Shaq…

Ugyanis leigazolták az NBA egyik legtapasztaltabb, jelenleg legidősebb játékosát, a korábban pont a rivális Lakerssel három bajnoki aranygyűrűt - és egyet a Miamival - nyerő Shaquille O’ Nealt. A legendás középjátékos húsz éves korában került a „hatalmasok” közé, az egyetlen szépséghibája a dolognak, hogy azóta eltelt tizennyolc év.

„Shaq” számára két évet garantáltak a csapatnál, az érintett persze boldogan alákanyarította a nevét a szerződésre. A két évért hárommillió dollár üti hatalmas markát, ami nyilván sok pénznek tűnhet. Vagy mégsem? Ha figyelembe vesszük azt, hogy a tavalyi egyetlen évért, melyet a Cleveland Cavaliers szolgálatában töltött, „húszmillió egydolláros” növelte az amúgyis - feltehetően - duzzadó bankszámláját, akkor talán realizálhatjuk, hogy valami baj van.

…Már öreg…

Harmincnyolc esztendős. Bizony már nem képes „letépni” a védőlepattanót, átcikázni az ellenfélen, majd egy palánkromboló, iszonyatos zsákolással behúzni a labdát a gyűrűbe, miközben „halálra taposott” legalább két, állandóan a nyakán lógó védőt. Hiába párosul a 216 centis magassága mellé 158 kiló, fénykorában fürgének számított, mára viszont egy betonlábakon döcögő melákká avanzsálódott. Ciki.


…Azért persze jó lehet…

…a kispadra. Ugyanis Jermaine O’ Nealt is leszerződtették a ravasz „zöldikék”, aki harmincegy évével szintén nem egy ifjonc, de azért mindenképpen több jövője van a ligában, mint csapattársainak. Jermaine sem az igazi, folyamatos sérülései őt is amortizálták, de még mindig képes a pályán hasznos dolgokra. Ne feledkezzünk el a Boston eddigi kezdőcenteréről, Kendrick Perkinsről sem, aki februárban térhet vissza a pályára, miután kiheverte a döntőn elszenvedett sérülését. Ráadásul bármilyen meglepő, ő csak huszonöt esztendős.

…Mert nem a pénz motiválja.

Hanem a játék szeretete. Hosszú karriere alatt közel háromszázmillió dollárt keresett. Megtehetné, hogy visszavonul, 158 kilós csupa izom testét felhizlalhatná 200 kilósra, koktélokat szürcsölhetne a tengerparton, gyönyörű hölgyek kényeztetését élvezve. Ő azonban nem az a tipikus nyugdíjas fajta. Igaz, hogy valószínűleg nem fog a pályán tölteni húsz-huszonöt percnél több időt, de ahogyan megismerhettük a közel húsz éves karriere alatt, biztosan mindent megtesz a csapata sikeréért.

„Shaq” a tavalyi szezonban átlagban 23,4 percet töltött a pályán, ami alatt tizenkét pontot, közel hét lepattanót és valamivel több mint egy blokkot tudott összeszorgoskodni meccsenként. Karrierátlaga eddig huszonnégy pont, tizenegy lepattanó, több mint két és fél gólpassz, illetve valamivel több mint két blokk. A 2009-es All-Star gálán Kobe Bryanttel megosztva kapta a meccs legjobb játékosának járó MVP címet, hiszen 10:56 perc alatt tizenhét pontot vágott be az ellenfél gyűrűjébe, mindezt 37 évesen.

Mit kívánunk ebből kihozni? Ha elkerülik a „nagy öreget” a sérülések, akkor hasznos tagja lehet a Boston Celtics csapatának, ami a Los Angeles Lakerssel egyetemben képes lehet a Miami Heat „nyomulását” megállítani. Kíváncsian várjuk a következő szezont, már csak szűk három hónapot kell aludni.

Hiszen öregember nem vénember.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását