2024. május 29. - Magdolna

Konferencián tanácskoznak a szórványmagyarokról

Konferencia kezdődött a szórványmagyarságról Felsőpulyán.
2010. szeptember 4. szombat 12:51 - HírExtra
Megkezdődött a hagyományos Kufstein Tanácskozás a szórványmagyarságról az ausztriai Felsőpulyán (Oberpullendorf) szombaton. Az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének szervezésében megrendezett kétnapos konferencián mintegy háromszázan vesznek részt Magyarországról, a szomszédos országokból és a világ más részeiről. A konferencia résztvevőit levélben köszöntötte Schmitt Pál köztársasági elnök.

Üzenetében az államfő Babits Mihály szavait idézte: "a nemzet épp annyira egyéniség, mint az egyes ember". A lélekhez hasonlóan a lelki magyarság is egységes és oszthatatlan.

"A világban élő egyetlen magyarról sem szabad lemondanunk, mert minden elveszett identitással hasad ez a lélek." - fogalmazott a köztársasági elnök. A megmaradáshoz, az erős azonosságtudathoz, a közös nemzethez tartozás alapját képező értékeket, mint a nyelv, a kultúra, a történelem, egyedi léthelyzetben kell "kapaszkodóként" használni - vélekedett a köztársasági elnök.
 
Azt, hogy egy bárhol a világban élő fiatal meg tudja-e, meg akarja-e élni magyarságát, olyan személyes élmények határozzák meg, mint hogy miként találkozik a magyar kultúrával, vagy az, hogy mennyit és hogyan hallja a magyar nyelvet. Ebben óriási a politikusok, a határon túli magyar szervezetek, a külföldi kulturális intézetek, lelkészségek és a tudomány szerepe - mutatott rá Schmitt Pál. A szórványban élőknek csak akkor van esélye magyarnak maradni, ha az összetartozás alapját képező értékek "érdekké", nemzeti, magyar érdekké válnak - hangsúlyozta.
 
Az államfő röviden kitért a kettős állampolgársági törvény módosítására is. A magyarságot összetartó lelki, érzelmi ragaszkodást most jogi kapcsolattal is megpecsételheti a határon túl élő magyarok kettős állampolgárságát segítő törvény - mondta. "Mint egy kinyújtott kéz, lehetővé teszi, hogy még jobban támaszkodhassunk egymásra" - fogalmazott üzenetében a köztársasági elnök.
 
A konferencia megnyitóján jelen volt Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, Németh Krisztina bécsi magyar főkonzul, Ivanics Ferenc Győr-Moson-Sopron megyei országgyűlési képviselő (Fidesz), valamint Rudolf Geisler, Felsőpulya város polgármestere és Burgenland tartomány képviselői. A tanácskozás első helyszínéről elnevezett Kufstein konferenciát 1990 óta minden második évben tartják meg. 1996 óta a burgenlandi Felsőpulya ad otthont a rendezvénynek.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását