2024. május 20. - Bernát, Felícia

LMP: a problémát kell kezelni

Az LMP mélységesen elítéli a jobbikos Szegedi Csanádnak azokat a kijelentéseit, amelyek szerint az általuk "cigánybűnözőnek" tartott embereket gettóba zárnák - jelentette ki csütörtöki, Osztolykán Ágnessel és Dorosz Dáviddal közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Tímea.
2010. szeptember 2. csütörtök 15:50 - HírExtra
A parlament emberi jogi és kisebbségi bizottság LMP-s alelnöke azt mondta: üdvözlik a magukat demokratikusnak tartó pártok elítélő nyilatkozatait, de véleményük szerint itt az ideje, hogy a problémát és ne csak annak tüneteit kezeljék.

A képviselő azt mondta, a Fidesznek azok a kijelentései, hogy szigorúbb törvényekkel és erősebb rendőrséggel kellene javítani a helyzeten, csak tüneti kezelések, és nem foglalkoznak a probléma valódi gyökereivel. Hangsúlyozta, az LMP úgy látja, a kirekesztés és megbélyegzés helyett az esélyteremtés adhat megoldást.

Szabó Tímea hangot adott annak a véleményének, amely szerint az elmúlt húsz év társadalompolitikája kudarcot vallott. Felhívta arra a figyelmet, hogy a tartós munkanélküliség mélyszegénységben tartotta a szakképzetlen munkavállalókat, köztük sok roma származású családot is.

Osztolykán Ágnes, a parlament oktatási bizottságának alelnöke arról beszélt, be kell látni, hogy a szegregáció semmiképpen sem megoldás a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok felemelésére. Kijelentette: ha az oktatásban erősítik a korai szelekciót és szegregációt, akkor Magyarországon nem lesz valós társadalmi mobilitás.

Nemzetközi és hazai példákra hivatkozva azt mondta, az integrált oktatás viszont pozitív hatással van a hátrányos helyzetű gyermekekre és azok családjaira is.

Közölte, hogy személyes találkozót kért a társadalmi integrációért, illetve az oktatásért felelős államtitkároktól.

Dorosz Dávid, a honvédelmi és rendészeti bizottság LMP-s tagja úgy vélekedett, hogy a Jobbik fél. Szavai szerint "Vona Gábor és csapata" érzékeli, hogy az elmúlt hetekben láthatóan csökkent pártjuk társadalmi támogatottsága.

A politikus szerint ezért a jobbikosok elkezdtek megoldások után kutatni és kapkodni, de eközben megmutatták valódi arcukat.

"Öntsünk tiszta vizet a pohárba, ez a beszéd nem szélső jobboldali beszéd, nem radikális beszéd, nyíltan rasszista beszéd" - mondta Dorosz Dávid.

A képviselő szerint a Jobbik szavazói nem erre a politikára voksoltak, hanem valós problémáikra vártak valós megoldásokat, miközben a párt viszont "embertelen eszméket kínál fel".

Dorosz Dávid azt mondta, az LMP a parlament őszi ülésszaka alatt beterjeszti azokat az alternatív büntetőpolitikai javaslatait, amelyek valós megoldást kínálnak az elmaradott területeken élő emberek problémáira.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását