2024. április 29. - Péter

Lemond a külügyminiszter?

Bernard Kouchner francia külügyminiszter bevallotta egy hétfői rádióinterjújában, hogy a romák kiutasításával kapcsolatban kialakult vita miatt "felmerült benne a lemondás gondolata", de végül arra jutott, hogy az "megfutamodás" volna.
2010. augusztus 30. hétfő 14:28 - HírExtra
Hangsúlyozta, hogy a romák nagyon sajátos és nehéz körülmények között élnek, és hogy ügyük miatt "elszorul a szíve". "Hogyan szüntethető meg ez a helyzet? (Tisztségemről való) lemondással, gondoltam" - mondta az RTL rádióban a miniszter, aki évtizedeken át volt jogvédő, az Orvosok Határok Nélkül (MSF), valamint a Világ Orvosai (MM) nemzetközi szervezetek tagja, mielőtt politikus lett.

Kouchner több szocialista kormányban volt miniszter, majd Nicolas Sarkozy francia elnök mandátuma 2007-es kezdetén a balra nyitás jegyében vette be a kormányba.

Arra a kérdésre, hogy mi tartotta vissza a lemondástól, azt válaszolta: A lemondás (a feladat előli) megfutamodást, (az ügy jelenlegi intézési módjának) elfogadását jelenti. Nem vagyok elégedett az ügy jelenlegi intézési módjával. Huszonöt éve foglalkozom a romákkal. Tartalma miatt nem tetszik nekem az ügyről folyó vita".

Úgy vélte, a Franciaországról alkotott kép csorbát szenvedett a romák kiutasítása miatt, de hazájának nincs miért szégyenkeznie, mivel egyike a legtöbb menekültet befogadó országoknak. Arra a kérdésre, hogy közölte-e dilemmáját Sarkozy elnökkel, úgy válaszolt: "Ha nem az elnökkel beszél erről az ember, akkor kivel?"

Kouchner interjújára néhány perccel később reagált Francois Fillon miniszterelnök a France Inter közszolgálati rádióban. "Bernard Kouchner nem csak, hogy nem mondott le, hanem pénteken egy nagykövetek előtt mondott beszédében egyenesen megvédte a kormány politikáját, és különösen kikelt azok ellen, akik elfogadhatatlan módon beszélnek róla, a romák önkéntes hazaköltözését a nácik általi deportáláshoz hasonlítják" - mondta a kormányfő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását