2024. április 19. - Emma

Hol a legnagyobb a terrorveszély?

A nyugati világban Nagy-Britanniának kell tartania a leginkább a "hazai nevelésű" terroristák által elkövetett támadásoktól, és a jövőben a merényletkísérletek "új hullámára" lehet számítani, miután több száz radikális muszlim elítélt szabadul a brit börtönökből - áll a Royal United Services Institute (RUSI) nevű, 1831-ben alapított független védelmi és biztonsági elemző központ pénteken megjelent legújabb elemzésében.
2010. augusztus 27. péntek 12:07 - HírExtra
A központ szakértői szerint a következő 5-10 évben hozzávetőleg nyolcszáz olyan rab kerül szabadlábra Nagy-Britanniában, akik éppen a börtönben eltöltött évek alatt radikalizálódtak, és készek "magányos farkasként" terrorcselekmények elkövetésére.

A "Terrorizmus: az új hullám" címet viselő terjedelmes helyzetértékelés szerint ez utóbbi tényező - vagyis a magányos, egyedül "dolgozó" terroristák új nemzedékének várható megjelenése - igencsak megnehezítheti az elhárító szolgálatok számára a készülő terrorcselekmények felderítését. A jelentés szerzői szerint változóban van az al-Kaida terrorhálózat taktikája: a szervezet, amely korábban "látványos", nagyszabású és alaposan megszervezett akciókra törekedett, most arra ösztönzi híveit, hogy egyedül kövessenek el kevésbé "kifinomult" módszerekkel végrehajtott támadásokat. Ezek sem lennének feltétlenül kevésbé véresek, mint a korábbi támadások, ha a merénylő zsúfolt, zárt helyszínt vesz célba - áll a RUSI pénteken Londonban ismertetett elemzésében.

Ilyen jellegű támadással egyébként már próbálkoztak terroristák Londonban. Három éve teljesen véletlenül fedeztek fel egy pokolgéppel megrakott személyautót a főváros legzsúfoltabb pontján, a West End színházi és szórakozó negyedének közepén, egy bár előtt, ahol akkor éppen ötszáz vendég tartózkodott. Szakértői becslések szerint egy ilyen összetételű pokolgép 350 méteres körzetben jelentős rombolásra, és több száz emberélet kioltására lett volna alkalmas.

Nagy-Britanniában január óta a második legmagasabb szintű riasztási fokozat van érvényben. Ez a készültségi szint a hivatalos meghatározás szerint "súlyos" terrorfenyegetettséget jelent. E riasztási fokozatot akkor léptetik életbe, ha a brit elhárító szolgálatok megítélése szerint "nagyon valószínű" valamilyen terrormerénylet-kísérlet az országban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását