2024. május 27. - Hella

Izrael: kormányválság fenyeget

Még el sem kezdődtek a követlen izraeli-palesztin béketárgyalások, az izraeli kormánykoalícióban azonban máris megindult a harc a követendő irányvonalról.
2010. augusztus 24. kedd 16:34 - HírExtra
A szélsőségesen jobboldali külügyminiszter, Avigdor Liberman pártja kiválásával fenyegetőzött a Jediót Ahronót keddi száma szerint.

Liberman ugyanis attól tart, hogy Benjámin Netanjahu kormányfő a Ciszjordániában tíz hónapra befagyasztott, szeptember 26-án lejáró telepépítési tilalom meghosszabbítása mellett dönt. A palesztinok a majdani közvetlen tárgyalások azonnali leállításával fenyegetőztek arra az esetre, ha Izrael nem hosszabbítja meg a moratóriumot.

A közel-keleti kvartett (az Egyesült Államok, Oroszország, az EU és az ENSZ) szeptember 2-ára hívta meg Izraelt és a palesztinokat Washingtonba, hogy kezdjenek közvetlen tárgyalásokat a közel-keleti békéről. Az iráni külügyminisztérium egy szóvivője kedden úgy nyilatkozott, hogy az új tárgyalások "értelmetlenek".

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter a kvartett képviselőjének, Tony Blairnek arról beszélt Tel-Avivban, hogy áttörést remél. "Izraelnek és a palesztinoknak bátor döntéseket kell hozniuk a közvetlen tárgyalásokon" - mondotta a miniszter a tel-avivi megbeszéléseiken.

Dan Meridor izraeli titokminiszter és kormányfőhelyettes kedden azt javasolta, hogy a telepépítésről szóló döntéskor vegyék figyelembe a jövőbeli határvonalat. Helyesnek tartaná, ha a határ menti településeken folytatnák az építkezéseket, mert ezeket Izrael amúgy is be akarja kebelezni. Az elszigetelt településeken azonban támogatja az építkezések leállítását. "Nem tűnik logikusnak, hogy több ezer lakást építsünk az izraelieknek olyan területeken, amelyek a palesztin államhoz tartoznak majd" - mondta.

Ugyanakkor a palesztinok Ciszjordániában és az arabok lakta Kelet-Jeruzsálemben teljes építési tilalmat követelnek. Arra hivatkoznak, hogy a jövőbeli határokat a tárgyalásokon kell kialakítani, s nem diktálhatja azokat Izrael egyoldalúan. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke az 1967-es határok alapján képzeli el a palesztin államot, és esetleges területcserével hajtana végre módosításokat.

Netanjahu kormányának jelenleg 74 mandátuma van a 120 fős knesszetben. Ha Liberman pártja, a Jiszráél Beitenu 15 mandátumával kiválna, akkor a kormány elveszítené többségét, ami azonban a Kadima párttal esetleg létrejövő nagykoalícióval korrigálható lenne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását