2024. május 5. - Györgyi

A brit bárónő elveszítette posztját a Firtassal való kétes kapcsolata miatt

Paulina Nevill-Jones brit bárónő elveszítette posztját két „kétes oligarchával” – Michail Csernoj alumínium mágnással és Dmitrij Firtas, a RosUkrEnergo társtulajdonosával fennálló kapcsolatai miatt.
2010. augusztus 19. csütörtök 10:16 - HírExtra
A 70 éves Paulina Nevill-Jones asszony David Cameron brit miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadói posztjára pályázott és a nemrég létrehozott beosztás legesélyesebb jelöltjének tartották, írja a Kommerszant.

Viszont a magas beosztásba történő jóváhagyását megzavarta az MI5 brit elhárító szolgálat jelentése, melyben kielemezték a bárónőnek két, „a szervezett bűnözéssel és az orosz maffiával való kapcsolattal gyanúsított kétes oligarchával” való viszonyát.

Ezek egyike, a RosUkrEnergo cég társtulajdonosa, Dmitrij Firtas. Az MI5 adatai alapján Nevill-Jones asszony irodája a Firtas úrral kapcsolatban álló Robert Shetler-Jones brit üzletembertől 20 ezer fontot (mintegy 31 ezer dollárt) kapott. Maga a brit úr azt állítja, hogy a saját nevében cselekedett, viszont az elhárítók nem zárják ki azt, hogy az adományt éppen Firtas úr adta.

Az FBI is képbe kerül


Emlékeztetőül: a RosUkrEnergo cég Nyugaton azzal kapcsolatosan érdemelte ki a negatív reputációját, mivel, mint az USA Igazságügyi Minisztériuma feltételezi, ez a cég - az FBI tíz legveszélyesebb bűnözője listáján szereplő - Szemjon Mogiljevics milliárdos közvetett irányítása alatt áll.

A másik, az MI5 jelentésében megnevezett oligarcha Michail Csernoj, alumínium mágnás, Oleg Deripaszka volt üzlettársa, aki jelenleg Izraelben él. Számára tilos a beutazás az USA-ba és egy sor más országba pénzmosás, illegális ügyletek és az orosz maffiával fennálló feltételezett kapcsolatok miatt. Mint a jelentés tartalmazza, Csernoj úr a Wasingtonban székelő antiterrorista „The Intelligence Summit” alapvető pénzügyi szponzora, s ennek munkájában néhány éven át részt vett Nevill-Jones asszony is.

Maga a bárónő kijelentette, hogy személyesen nem ismeri a fentebb említett embereket és semmilyen köze nincsen a szervezett bűnözéshez. Ennek ellenére David Cameron a túlbiztosítás mellett döntött és más személyt nevezett ki erre a rendkívül magas beosztásra, mely magában foglalja a titkos információkhoz való hozzáférést is, mégpedig – sir Peter Rickettset, az egyesített parlamenti felderítési bizottság volt elnökét.

A Mail on Sunday újság forrásai szerint, amikor a bárónő ezt a hírt megtudta „majd beleőrült”. Kijelentette, hogy kész leköszönni a Belügyminisztérium biztonsági kérdésekkel foglalkozó miniszterhelyettesi posztjáról, melyre a májusi választások után nevezték ki. Erre a javaslatra David Cameron adminisztrációjának hivatalos reakciója még nem került nyilvánosságra.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását