2024. március 29. - Auguszta

"Ez a párt, több mint zöld"

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője és Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese egy háttérbeszélgetés keretében mutatta be a frakció nyári ülésszakán végzett munkáját.
2010. augusztus 10. kedd 16:14 - Fontos Erzsébet
Schiffer szerint számtalanszor volt olyan eset, mikor a jelenlegi kormány egy nap alatt a parlament elé vitt egy törvényjavaslatot és azt a képviselők már aznap délután megvitatták. Schiffer leszögezte, hogy az LMP elsődleges célja az volt, hogy az országgyűlésen belül helytálljanak. Ezt bizonyítja, hogy az LMP  hét törvény- , illetve  három határozati javaslata, és módosító javaslataik tíz százaléka célt ért. A frakcióvezető szerint ebből az következik, hogy a parlamenti pártok közül az LMP a legaktívabb.

A parlamentbe kerülést követően a párt tagjai számára az volt a legfontosabb, hogy kemény és konstruktív ellenzéki politikát folytassanak. Schiffer szerint ezt meg is tették. Elmondása szerint csak azért, mert sok törvényjavaslattal nem értenek egyet, még nem szavaznak egy döntés ellen, mert az kormánypárti kezdeményezés. Alkalmazzák a narancsuralmi rendszer kritikáját, ami az esélymegvonó, szegényellenes politikáról szól. Voltak olyan indítványok, melyeket csak az LMP szavazott le. Schiffer szerint nagyon fontos a bűnösök elszámoltatása, de a tényleges okok megszüntetése még ennél is fontosabb.

Nem csak zöld


Csúnyán leégve?
Az LMP országos választmányának szóvivője szerint pártja csúnyán el van adósodva, és ha ez így marad, őszre nem marad más kampányeszköz, mint a sajtónyilatkozat.

www.hirado.hu
Schiffer szerint ez a párt több annál, mintsem hogy "zöldekként" aposztrofálják. A jövőre vonatkozóan lényeges, hogy központi vitákban sikeresen érvényesítsék az elképzeléseiket, de a szimbolikus ügyekben igyekezzenek elkerülni a kultúrkampf-ot. Harcok helyett igyekeznek párbeszédet folytatni. Ha nem ellenkezik az LMP alapértékeivel, akkor azokat a felvetéseket támogatni fogják.

Schiffer az alkotmánymódosítással kapcsolatban elmondta, hogy éles kritikával él az alkotmánymódosító bizottság felállításával kapcsolatban, hiszen az országban nincs alkotmányváltoztatási kényszer. Ezért nagyon fontos ennek a dokumentumnak a felelősségteljes módosítása, miszerint ha a bizottság tagjai nem végzik alaposan munkájukat, akkor öt-tíz év múlva ugyanilyen legitimációs problémával néz szembe Magyarország, mint most. Ezért lenne fontos, hogy a kormánytagok kérdezzék meg az állampolgárok legkülönfélébb csoportjait.

A jövőre vonatkozóan Karácsony Gergely a párt frakcióvezető-helyettese elmondta, hogy a pártnak a retorika terén kell fejlődnie és a jövőben többet kell politizálnia.

Nincs csőd


A kampánnyal kapcsolatban cáfolta azt a hírt, miszerint csőd közeli állapotban lenne az LMP. A választások során a pártnak elég komoly kiadásai voltak. A parlamentbe kerülést követően igyekeztek az adósságaikat letudni. Jelenleg húszmillió forintos tartozásuk van, olyan beszállítókkal szemben, akikkel megállapodtak a késedelmes kifizetésről.

Karácsony arra a kérdésünkre, hogy az LMP sajtónyilatkozatokkal és a médiában megjelent aktuálpolitika kritizálásával próbál spórolni, a következőket nyilatkozta lapunknak:

"A politikában és a kampányunkban nem a fizetett politikai hirdetések a legfontosabbak, hanem a sajtóban való megjelenésünk. Politikai pártként fontosabbá vált a véleményünk és ezt szeretnénk kihasználni. Ezért mérvadó az, hogy az aktuálpolitikai hírekről elmondjuk a véleményünket. Akkor is így tennénk, ha nem lenne kampány. A parlamenti választások során az LMP kampánya volt a legsikeresebb. Most sem aggódom azon, hogy kisebb büdzséből gazdálkodhatunk."

Schmitt Pál beavatási ceremóniáján nem jelent meg az LMP. Rákérdeztünk, hogy ezek után hasonló érdeklődést mutatnak-e majd a munkássága iránt is?

" Nem a sérelmi politika jegyében szeretnénk politizálni. Mi mások akarunk lenni. A köztársasági elnök beiktatásával kapcsolatban a két elnöki hivatal hibát követett el. Ha a kormány valóban igényt tartott volna arra, hogy ott legyünk az eseményen, akkor korábban nem adtak volna ki olyan nyilatkozatot, miszerint a parlamenti pártokat nem hívják meg. Mi a beavatás előtt egy nappal kaptuk kézhez a meghívót. Ezek után méltatlan lett volna elmenni, de ez nem azt jelenti, hogy most kiástuk a csatabárdot. Nyilvánvaló, hogy mi nem Schmitt Pált tartottuk a legalkalmasabbnak a jelöltek közül, ennek ellenére nyitottak vagyunk az együttműködésre. "
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását