2024. március 29. - Auguszta

Cseh Tamásra emlékeznek a Sziget nulladik napján

Nagyon örülök, hogy Cseh Tamás dalait feldolgozták, és koncerten is játszani fogják. Tekintse az egyik "szülő" aggodalmának, ha azt kívánom, csak le ne rontsák az eredeti dalok hitelét - mondta Bereményi Géza író, filmrendező az MTI-nek annak kapcsán, hogy kedden, a Sziget fesztivál "nulladik" napján Cseh Tamás-emlékkoncertet tartanak.
2010. augusztus 9. hétfő 18:12 - HírExtra
Eszembe jutottál - Főhajtás Cseh Tamás előtt címmel néhány hete jelent meg az egy évvel ezelőtt elhunyt előadóművész, énekes, zeneszerző dalaiból összeállított CD, amelyen napjaink népszerű rock-, alternatív és világzenei előadói, köztük a Csík Zenekar, a Quimby, Lovasi András, a Heaven Street Seven, Péterfy Bori, a PASO, a Napra, a Balaton, Palya Bea, a Besh o drom, és Cseh Tamás egykori alkotótársa, Másik János dolgozta fel a Cseh Tamás-Bereményi Géza szerzőpáros ma már klasszikus dalait.

A nulladik napi koncerten a világzenei nagyszínpadon ezen album közreműködői lépnek fel.
"Ez az első olyan Cseh Tamás-lemez, amelyet nem én szerkesztettem, mindegyik korábbi összeállítást magam csináltam, beleértve a dalok válogatását, sorrendjét is. Furcsa volt most meghallgatnom az Eszembe jutottál című CD-t, mert hozzászoktam ahhoz, hogy Tamás énekli a szövegeimet. Van, amelyik tetszett, van, amelyik egyáltalán nem" - fogalmazott Bereményi Géza.

Csak egy szál gitárral

Hozzátette: a hangszerelési ötletek kapcsán az volt az érzése, hogy most mindenki meg akarta mutatni a tudományát, holott ezeket a dalokat Cseh Tamás anno egy szál gitárral adta elő.
Mint elmondta, Cseh Tamás halála óta is írt dalszövegeket, és a jövőben is akar. Hozzátette: ezek nem előre eltervezettek, nem egy előre gyártott koncepció szerint készülnek, igaz, soha nem is készültek így.

Cseh Tamás és Bereményi Géza 1970-től alkotott együtt; 1977-ben jelent meg az első Cseh Tamás-lemez Bereményi Géza dalszövegeivel, Másik Jánossal közös előadásban: ez volt a Levél nővéremnek. Ezt követte az Antoine és Désiré, majd évente-kétévente egy-egy újabb Cseh-Bereményi album. Utolsó közös munkájuk A véletlen szavai című CD volt, amely 2007-ben jelent meg.

Mint korábban Bereményi az MTI-nek elmondta, halálával Cseh Tamás elvitte magával azokat a dalszövegeket, amiket csak neki tudott volna írni, mert ezeket ő váltotta ki belőle személyes találkozásaik során. "A Cseh-Bereményi dalok megszületésében nagyon kevés volt a tudatos elem, inkább játékból, örömből történtek. Eleinte nem is gondoltunk arra, hogy a nyilvánosság elé kerülnek, nem is oda szántuk ezeket, talán innen van a szabadságuk. Tamás halála óta is a zenével, az énekessel való kapcsolatban írom ezeket a dalszövegeket, a folytatólagos az én személyem" - fejtette ki.

Az első találkozás

Bereményi Géza felidézte: Cseh Tamással rögtön az első találkozásuk során elhatározták, hogy dalszövegeket fog neki írni. "Neki már voltak dallamai, amiket angol szövegekkel énekelgetett. Tamás akkoriban festőnek készült, mint énekes a kettőnk kapcsolatában született meg. Egy késő éjszaka ismerkedtünk össze, és már másnap délután egy vízivárosi lakásban megmutatott nekem két dallamot, amelyekre szövegeket írtam; ezekből lett a Désiré és az Ócska cipő. Elhatároztuk a folytatást, összeköltöztünk és minden nap írtunk egy-két dalszöveget" - idézte fel az író.

Szólt arról, hogy néha meghallgatja a Cseh Tamással készített régi lemezeket, jelenleg a Műcsarnok a kedvence. Arra a kérdésre, hogy tervez-e valamikor egy film elkészítésével emléket állítani Cseh Tamásnak, Bereményi Géza azt mondta, egyelőre nem. "Valamivel később, talán" - tette hozzá.

A nulladik napi Sziget-programban a nagyszínpadon reggae-ska-ünnep is lesz, a BJC Amfiteátrum Színpadon pedig a Magyar Jazz Napja alkalmából tartanak koncerteket.
"Szeretem a dzsesszt és a reggae-t is, bár bevallom, ritkán hallgatok ilyen zenéket. Cseh Tamás maga is írt olyan dallamokat, amelyek kifejezetten reggae-sek" - jegyezte meg Bereményi Géza az MTI-nek.

Cseh Tamás előadóművészt, Kossuth-díjas énekest, zeneszerzőt életének 67. évében tavaly augusztusban érte a halál. 1974-től a 25. Színházban, majd a Várszínházban, 1982 és 1998 között a Katona József Színházban adott önálló esteket, 1998-tól a Bárka Színházban lépett fel. Cseh Tamás több mint ezerkétszáz dal szerzője, ezek mindennapi élethelyzetekről, vágyakról szólnak. Az előadóművész számos filmben is szerepelt. A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével is kitüntetett Cseh Tamás művészi munkája elismeréseként 1993-ban Liszt Ferenc-díjat, 2001-ben Kossuth-díjat kapott.
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását