2024. május 13. - Szervác, Imola

Több tucat civil halt meg

Legkevesebb egytucat civil halt meg csütörtökön egy NATO-légicsapásban Afganisztán keleti részén - közölte a körzet kormányzója. "A szövetséges erők szerda éjjel katonai műveletet hajtottak végre - mondta Muhammad Haszan, Hogjáni körzet vezetője. - Nokrhail faluban a levegőből lelőttek egy járművet, és megöltek tizenkét civilt.
2010. augusztus 5. csütörtök 19:07 - HírExtra
" A NATO tud a civilek haláláról, és nyomozást folytat az ügyben. Hamid Karzai afgán elnök az eset kivizsgálására szólította fel a védelmi és a belügyminisztériumot. Egy másik faluban is többen váltak a légicsapások áldozatává:

"Hasimhailban tizennégy ember vesztette életét, de nem tudni, hogy közülük hány volt tálib felkelő, és hány civil" - tette hozzá Hasszan.

A NATO melléfogásai nem tesznek jót Karzai hírnevének, aki egyre gyakrabban áll a kritikák célkeresztjében otthon. Az afgán elnökség vádja szerint a katonai szervezet legutóbb július végén lőtt mellé: 39 civilt ölt meg egy dél-afganisztáni célpont elleni rakétatámadásban. A NATO ezt tagadta, és azt állította, nem bizonyítható, hogy civil áldozatai voltak a katonai műveletnek.

Az afganisztáni nemzetközi erők parancsnoka új irányelveket adott ki szerdán a légicsapások alkalmazásáról annak érdekében, hogy miközben megkímélik a civil lakosságot, megfelelő védelmet nyújtsanak a katonáknak is.

David Petraeus tábornok a kinevezésekor megígérte, hogy az elmúlt hónapokban rekord veszteségeket szenvedett szövetséges haderő érdekében felülvizsgálja a bevetési szabályokat. Az augusztus 1-jétől érvényben lévő új direktívák nagy részét titkosították, de azt tudni, hogy veszély esetén a szövetséges katonák akkor is kérhetik a légierő vagy nehéz fegyverek támogatását, ha nem zárható ki, hogy a közelben civilek vannak. Az elsődleges szabály persze továbbra is az, hogy nem lőnek, ha a célterületen civilek is jelen vannak.

Mintegy 140 ezer amerikai és NATO-katona harcol Afganisztánban a tálib felkelők ellen, és további 10 ezer csatlakozik hozzájuk augusztus folyamán. Barack Obama amerikai elnök 2011 júliusában kezdené meg az amerikai csapatok kivonását. A két fél közötti összecsapások legnagyobb vesztesei a civilek, hiszen őket az ENSZ adatai szerint háromszor gyakrabban érintik a lázadók pokolgépes és öngyilkos merényletei.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását